KACIN: Istra in Kvarner zelena, ostale županije ob Jadranu rumene

Slovenija

Istrska in primorsko-goranska županija sta trenutno glede na število okuženih z novim koronavirusom varni, sta v zelenem, preostali del Jadrana pa je v rumenem območju, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Predstavil je graf o številu okuženih v posameznih hrvaških županijah, iz katerega izhaja, da so v Istri v zadnjih 14 dneh zabeležili 1,92 okuženega na 100.000 prebivalcev, v primorsko-goranski županiji, ki obsega tudi območje Kvarnerja, pa 5,28 okuženega na 100.000 ljudi.

Omenjeni županiji sta torej glede na merilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje v zelenem območju, saj je število okužb pod deset na 100.000 prebivalcev.

Ostale hrvaške županije ob Jadranu pa so trenutno v rumenem območju, je pojasnil Kacin. Tri županije - brodsko-posavska, osiješko-baranjska in požeško-slavonska - pa so v rdečem območju, saj je število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih preseglo 40. Blizu te meje je tudi mesto Zagreb s 36,5 okuženega na 100.000 prebivalcev.

Celotna Hrvaška je sicer 4. julija izpadla s slovenskega seznama zelenih držav, ki so varne glede covida-19, in je zdaj med rumenimi državami.

Na Hrvaškem so v nedeljo zabeležili 50 novo okuženih s koronavirusom, medtem ko jih je bilo v soboto rekordnih 140. Zaradi hitrega širjenja virusa so od danes povsod na Hrvaškem v nakupovalnih centrih in trgovinah obvezne zaščitne maske tudi za obiskovalce. Nošenje mask je obvezno tudi za vse zaposlene v gostinskih lokalih.

Poleg tega je Hrvaška konec tedna tudi poostrila ukrepe za vstop v državo za določene kategorije potnikov iz tretjih držav, med njimi BiH in Srbije, ki morajo po prihodu v obvezno 14-dnevno samoizolacijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .07. 2020 ob  21: 32
rdečega seznama ni, ker je to komunistična barva
Istriano |  13 .07. 2020 ob  16: 18
Namesto, da bi zaprli mejo s Hrvaško, ker nas njihovi turisti in oni ogrožajo, držimo odprto mejo, da Hrvati v miru služijo.
hribi |  13 .07. 2020 ob  13: 56
Kot sem napisal že pred 1 mesecem. Kmalu bo Šlovenija sama določala barve na Hrvaškem. Prvo naslednje priporočilo Kacina bo: ne zadržuje se še v Slavoniji ali Zagrebu.