K POUKU PRIŠLA Z NOŽEM IN ŽELELA UBITI UČITELJICO: "Šokirane učence so umaknili na varno"

Kronika

V novem incidentu, ki krepijo napetosti v francoskem šolstvu, je danes 12-letna učenka v šoli v mestu Rennes na severu države učiteljici grozila z nožem. Ranjenih ni bilo, policija pa je sprožila kazensko preiskavo.

"Zjutraj je učenka med poukom grozila učiteljici. Šokirane učence so umaknili na varno," so v izjavi sporočile lokalne šolske oblasti.

Lokalni tožilec Philippe Astruc je medtem pojasnil, da je leta 2011 rojena učenka v razred prišla oborožena z nožem in z očitnim namenom, da ubije svojo učiteljico angleščine. Med poukom naj bi z nožem grozila žrtvi, ki je pobegnila, nakar jo je osebje šole Hautes Ourmes razorožilo, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Glede na poročanje več francoskih medijev, ki se sklicujejo na izjave ene od prisotnih oseb, je dekle ob tem vzklikalo, da želi "biti, kar je" in narediti "kot v Arrasu".

V eni od srednjih šol v mestu Arras na severu Francije je sicer sredi oktobra radikaliziran islamist do smrti zabodel svojega nekdanjega učitelja in huje ranil dva človeka.

V šolah po Franciji, ki ima veliki muslimansko in judovsko skupnost, so se v zadnjem času okrepile napetosti, včasih povezane z vojno, ki divja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

V začetku tedna učitelji na šoli blizu Pariza niso želeli delati, potem ko je skupina dijakov nasprotovala prikazovanju slike renesančnega slikarja Giuseppeja Cesarija z več golimi ženskami.

Minuli teden pa je sodišče šest najstnikov obsodilo zaradi njihove vloge pri obglavljenju učitelja Samuela Patyja leta 2020, ki ga je zaradi uporabe karikatur Mohameda pri pouku prav tako ubil radikaliziran islamist.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija