JUTRI PRIČETEK MNOŽIČNEGA TESTIRANJA V VEČ MESTNIH OBČINAH: Prijava ni potrebna, potrebujete le osebno in zdravstveno izkaznico (VIDEO)

Slovenija

Množično testiranje na okužbo s koronavirusom se bo v torek začelo v več mestnih občinah, je na novinarski konferenci napovedala Marija Magajne z ministrstva za zdravje. O točnih lokacijah in terminih se še dogovarjajo. Rezultat hitrega testa se od danes šteje za enakovrednega PCR testu, objavljali pa bodo tudi statistiko tako potrjenih primerov.

Marija Magajne

Hitro testiranje bo na voljo v vseh večjih mestnih središčih. Na območjih, kjer beležijo več okuženih, pa bo na voljo tudi več mest za testiranje. Po besedah Magajnejeve se o točnih lokacijah še dogovarjajo, obstaja pa tudi možnost, da bi testiranja opravili tudi v manjših občinah.

Kot je po današnjem srečanju štirih predsednikov izpostavil premier Janez Janša, Ljubljana po številu potrjenih okužb z novim koronavirusom ni najbolj ogrožena regija. V zadnjih dveh dneh so zato priprave na testiranje skušali nadgraditi v začetek sistema, v katerem se bodo s hitrimi testi posamezniki lahko prioritetno testirali v najbolj ogroženih regijah. Do torka želijo po Janševih besedah vzpostaviti čim več mest za testiranje.

"To ne bo promocijsko testiranje, ampak bo izpolnjevanje načrta, ki je bil sprejet že pred časom in v okviru katerega je poleg testiranja v zdravstvenih ustanovah, domovih za starejše, šolstvu, s čimer naj bi začeli v začetku naslednjega leta, omogočena možnost komurkoli, ki misli, da bi lahko bil okužen, da se testira s hitrim testom in preveri ta rezultat s testom PCR," je pojasnil.

Testiranje bo za prebivalce brezplačno. S sabo morajo prinesti osebni dokument ali kartico zdravstvenega zavarovanja, med čakanjem pa morajo ohranjati medsebojno razdaljo in nositi masko. Na testiranje se zaenkrat ni treba naročiti, a je možno, da bodo ob večjem zanimanju režim spremenili.

Informacije o lokacijah in terminih testiranja bodo med drugim na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je napovedala. V Ljubljani pa so že napovedali, da bodo testiranja potekala na Kongresnem trgu.

Na vprašanje, ali se bodo lahko prebivalci manjših občin, kjer testiranje ne bo potekalo, na testiranje odpravili v bližnjo občino, pa je Magajnejeva odgovorila: "Za posameznike, ki bi se želeli testirati, se bo zagotovilo možnost za testiranje, tako kot za obisk zdravnika."

Rezultat testa bo znan v približno 15 minutah in bo poslan v nacionalni register pacientov. Z današnjim dnem se namreč spreminja definicija pozitivnega testa in bodo torej kot pozitivne na novi koronavirus obravnavali tudi tiste, ki jim bodo okužbo potrdili z antigenskim testom. Do sedaj so morali zdravstveni delavci in zaposleni v domovih za starejše, ki so bili pozitivni na antigenskem testu, okužbo potrditi tudi s PCR testom.

Ob tem pa se bo spremenilo tudi dnevno prikazovanje potrjenih okužb. Poleg števila opravljenih PCR testov in potrjenih okužb na teh testih bo sedaj objavljeno tudi število opravljenih hitrih testov ter število pozitivnih oseb. Statistiki se bosta vodili ločeno. Če se bo oseba testirala na obeh testih, pa bo po besedah Magajnejeve prikazan le en rezultat.

Testiranje bo potekalo do 24. decembra. Po praznikih pa nameravajo hitra testiranja nameniti predvsem določenim skupinam prebivalcev, med njimi je Magajnejeva izpostavila zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Zagotovila je, da je na voljo dovolj antigenskih testov. V Slovenijo prihajajo postopoma, skladiščijo pa se pri dobaviteljih. Ekipa, ki bo testirala v Ljubljani na Kongresnem trgu, je že prevzela prvih 1000 testov. Sicer lahko ekipa na uro opravi med 30 in 40 testov. Ostale teste bodo ekipe prevzele naknadno. Do konca tega tedna ali v začetku prihodnjega tedna pa pričakujejo, da bo v Sloveniji na voljo dodatnih 100.000 testov.

Povedala je še, da se je na javni poziv ministrstva za zdravje prijavilo 52 izvajalcev, ki so ponudili 130 mobilnih ekip. Ocenila je, da je tako na voljo dovolj ekip. Začetek množičnega testiranje je bil sicer napovedan za danes, a so ga v Ljubljani prestavili za en dan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  21 .12. 2020 ob  15: 33
jaz si želim da se prva na obali cepi in testira @lili, po njej kompletna vlada in poslanci ( vendar z pravim cepivom ne pa z fiziološko raztopino )
alfa |  21 .12. 2020 ob  14: 17
ja vi kar izvolite se it cepit,pa ne pozabite redno objavljat stranskih učinkov,nato se bomo šele mi odločili kako in kaj.....
kokodek |  21 .12. 2020 ob  12: 05
na robu depresije, ker ni bilo Kacina....