JUNCKER: "Prav je, da se je Tajani opravičil"

Svet

Prav je, da se je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani opravičil za besede v Bazovici, je včeraj po srečanju s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Pahor pa je Junckerju ob obisku v Bruslju izrazil solidarnost zaradi protievropskih plakatov na Madžarskem.

Juncker je izpostavil, da je evropska komisarka Violeta Bulc o spornih izjavah z njim govorila "minuto" po tem, ko jih je predsednik Evropskega parlamenta izrekel na slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na eksodus in žrtve fojb, ki ga obeležujejo 10. februarja.

Tajani je tako Slovenijo kot Hrvaško močno razburil predvsem z besedami, da "naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". Ker bi bilo to mogoče razumeti tudi kot ozemeljske pretenzije, se je moral za izjave opravičiti, v SD pa še vedno zbirajo podporo pod peticijo, ki poziva Tajanija k odstopu, poziva pa tudi Evropsko komisijo in Evropski svet, da se opredelita do besed, ki so bile izrečene v Bazovici.

Pahor je sicer poudaril, da je pogovor z Junckerjem začel z izrazom solidarnosti, ker je madžarska vlada zagnala kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in tudi proti Junckerju, ker da podpirata nezakonite migracije.

Svobodo govora je treba spoštovati, je izpostavil Pahor. A ob tem je ponovil, kar je včeraj povedal tudi pri Tajaniju: da smo se Evropejci znašli v položaju, ko moramo biti dostojni in paziti drug na drugega, ker smo veliko bolj soodvisni, kot se morda zdi ob vzponu nacionalizmov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija