JULIJ ZA VEČ KOT ENKRAT BOLJŠI OD JUNIJA: Ta obalna občina je državna zmagovalka v številu turističnih nočitev

Slovenija

Turistični nastanitveni obrati v Sloveniji so julija zabeležili nekaj več kot 767.500 prihodov turistov in nekaj manj kot 2,3 milijona njihovih prenočitev. Razmerje med številom prenočitev domačih in tujih turistov se je skoraj izenačilo, je pa julija v Sloveniji prenočevalo kar za 55 odstotkov več tujih turistov kot julija lani.

Kot je danes sporočil državni statistični urad, so domači turisti julija opravili 54 odstotkov vseh nočitev, tuji pa 46 odstotkov.

V turističnih nastanitvenih obratih je bilo zabeleženih nekaj več kot 361.000 prihodov domačih turistov, kar je 11 odstotkov manj kot julija lani, in nekaj več kot 1,2 milijona njihovih prenočitev oz. 12 odstotkov manj kot julija lani. Prihodov tujih turistov je bilo 406.500, kar je 63 odstotkov več kot julija lani, ki so opravili več kot milijon prenočitev oz. 55 odstotkov več kot lani.

V primerjavi z junijem je statistični urad julija zabeležil 105 odstotkov več prihodov turistov in 124 odstotkov več njihovih prenočitev. Domači turisti so v mesečni primerjavi ustvarili 45 odstotkov več prihodov in 77 odstotkov več prenočitev, tuji pa 223 odstotkov več prihodov in 228 odstotkov več prenočitev.

Med tujimi turisti je julija v Sloveniji prenočevalo največ turistov iz Nemčije (nekaj manj kot 222.200 turistov ali 21 odstotkov vseh tujih turistov) in Češke (12 odstotkov), sledijo turisti iz Madžarske (devet odstotkov), Avstrije (devet odstotkov) in Nizozemske (sedem odstotkov). Turisti iz Nemčije so ustvarili največ prenočitev v gorskih občinah, in sicer nekaj več kot 144.300, med temi pa največ v občini Bovec, nekaj več kot 36.600 prenočitev.

Največ turističnih prenočitev je bilo julija zabeleženih v nastanitvenih obratih v gorskih občinah; teh je bilo nekaj manj kot 788.800 ali 35 odstotkov vseh prenočitev. Sledile so obmorske občine (27 odstotkov) in zdraviliške občine (19 odstotkov).

Domači turisti so največkrat prenočili v občinah Piran (204.700 prenočitev), sledile so občine Izola, Brežice, Ankaran in Kranjska Gora. V občini Piran so največkrat prenočili tudi tuji turisti (137.200 prenočitev), sledile so Bled, Ljubljana, Bovec in Bohinj.

Domači in tuji turisti so julija ustvarili največ prenočitev v hotelih, in sicer 32 odstotkov vseh ali malo manj kot 718.900 prenočitev. Sledijo prenočitve v zasebnih sobah, apartmajih in hišah (26 odstotkov) ter kampih (22 odstotkov).

V prvih sedmih mesecih skupaj je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji zabeleženih nekaj več kot 1,3 milijona prihodov turistov, kar je 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, in malo manj kot štiri milijone njihovih prenočitev oz. 13 odstotkov manj. Kar 59 odstotkov prenočitev so ustvarili domači turisti.

Največ prenočitev turistov so v tem obdobju zabeležili turistični nastanitveni obrati v občinah Piran, Ljubljana in Bohinj, so še navedli v statističnem uradu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija