JO BO OMIKRON ZAGODEL TUDI NAŠIM PRAZNIKOM? Evropske države odpovedujejo novoletne dogodke, napovedani ostrejši ukrepi

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so različico novega koronavirusa omikron doslej potrdili v 89 državah in se hitro širi. Dodala je, da je še vedno odprto vprašanje o obsegu grožnje, ki naj bi jo predstavljala različica omikron. Londonski župan je zaradi omikrona v mestu ponovno razglasil veliko nevarnost. V Parizu so odpovedali novoletni ognjemet.

WHO je še sporočil, da se primeri različice omikron v državah, kjer je prisotna, podvojijo vsaka dva in pol dneva ali na tri dni. Dodal je, da ima omikron "znatno prednost pri širjenju" v primerjavi z različico delta, tako da naj bi v državah, kjer so omikron potrdili, ta različica kmalu prehitela delto kot prevladujočo različico.

Po navedbah WHO še vedno ni jasno, čemu je moč pripisati hitro širjenje omikrona; ali gre za naravno večjo kužnost, ali večjo sposobnost izogibanja imunosti zaradi cepiv ali predhodnih okužb, ali za kombinacijo obojega.

"Še vedno je premalo podatkov, kakšen hud kliničen potek povzroča omikron. Potrebnih bo več podatkov, da bi razumeli vse lastnosti različice in kako se odziva na cepljenje in že obstoječo imunost," je zapisano v posodobljenem poročilu WHO o omikronu.

"Hospitalizacije v Združenem kraljestvu in Južni Afriki še naprej naraščajo in glede na hitro naraščajoče število primerov je možno, da bodo številni zdravstveni sistemi hitro preobremenjeni," je še opozoril WHO.

V Londonu razglasili veliko nevarnost

Londonski župan Sadiq Khan je sicer prav danes zaradi širjenja različice omikron razglasil veliko nevarnost. V zadnjih sedmih dneh so v Londonu potrdili več kot 65.000 novih okužb z novim koronavirusom, v zadnjih 24 urah 26.418 primerov, kar je največ od začetka pandemije covida-19.

"Porast primerov različice omikron v naši prestolnici je zelo zaskrbljujoč, zato ponovno razglašamo veliko nevarnost zaradi grožnje covida-19 našemu mestu," je dejal Khan.

Velika Britanija že tri dni zapored beleži rekordno število novih okužb z novim koronavirusom, kar je spodbudilo uvedbo novih protikoronskih ukrepov in napovedi o novem morebitnem zaprtju javnega življenja v državi.

Brez novoletnih dogodkov na Elizejskih poljanah

V Parizu so odpovedali novoletni ognjemet. V Evropi in po svetu se obetajo vnovični ostrejši protikoronski ukrepi za zajezitev te zelo mutirane različice virusa, ki povzroča ponovno naraščanje novih okužb.

Znanstvena skupina, ki svetuje francoski vladi, je že pozvala k "bistvenim omejitvam" novoletnih praznovanj. V francoski prestolnici so danes "z obžalovanjem" sporočili, da odpovedujejo vse dogodke na Elizejskih poljanah ob vstopu v novo leto 2022.

"Ognjemeta ne bo, žal ne bo niti nobenih DJ-jev," so za francosko tiskovno agencijo AFP sporočili iz kabineta pariškega župana.

Številne države so se že odločile, da bodo ponovno uvedle omejitve potovanj in druge ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Različico omikron so minuli mesec prvič potrdili v Južni Afriki.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že opozorila, da bi lahko različica omikron v Evropi prevladovala do sredine januarja.

Nizozemska zapira javno življenje

Na Nizozemskem bodo od nedelje do 14. januarja zaprte vse nenujne trgovine, gostinski lokali, kinematografi, muzeji in gledališča. Šole naj bi ostale zaprte do najmanj 9. januarja.

S štiri na dva so zmanjšali število gostov, ki jih na svojih domovih lahko gostijo posamezniki, z izjemo na božični dan, 25. decembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  19 .12. 2021 ob  15: 13
Po celem svetu oblasti koncno govorijo kako so cepiva nevarna in povzrocajo krvne strdke in, da je treba ustavit cepljenje dokler se ne analizirajo stranski ucinki, ta kriminalec pa se vedno SILI narod k cepljenju. PREKLETO GOVNO, NAJEBAL BOS, ENKRAT SI SEDEL IN SEDAJ BOS DO SMRTI!!!
alfa |  19 .12. 2021 ob  11: 17
kar naj se gredo janševci cepit, bo na volitvah manj možnosti da zmaga janša ..do aprila jih bo kar nekaj šlo rakom žvižgat
manemebasat |  18 .12. 2021 ob  20: 26
Hahahaha ajde ovce, v vrsto se cepit se proti Omikronu, pa pol se stirikrat prihodnje leto in tako naprej DOKLER NE RIKNETE. A vam se ni jasno?