JESENI NOV VAL COVIDA? Poklukar napovedal pripravo strategije

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj dejal, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja analizo epidemije covida-19. Na njeni podlagi pa bodo pripravili strategijo za morebitni novi val. Po njegovih besedah bo strategijo treba začeti izvajati že v poznem poletju, "da dosežemo ustrezno precepljenost in zaščito prebivalcev".

Na ministrstvu rezultate analize pričakujejo v drugi polovici maja, potem pa bodo strategijo oblikovali skupaj s čim več deležniki v družbi, je v včerajšnji izjavi za medije povedal Poklukar, ki se bo sicer po pričakovanjih s čela ministrstva poslovil junija. V zmagovalki nedavnih državnozborskih volitev, stranki Gibanje Svoboda namreč želijo, da bi bila nova vlada operativna že pred poletnimi počitnicami. Kot eno glavnih prioritet prihodnje vlade najverjetnejši mandatar Robert Golob napoveduje prav pripravo na jesen, ko bi se lahko zgodil nov val epidemije covida-19.

Medtem je Poklukar na vprašanje o tem, kako se v zdravstvu pripravljajo na morebitni novi val, danes odgovoril, da pripravljenost primarnega in sekundarnega zdravstvenega nivoja ta trenutek ostaja nespremenjena. "Kajti moje osebno mnenje je, da sta bila učinkovita," je povedal na novinarski konferenci, sicer namenjeni pojavu nove oblike hepatitisa.

Priprave na jesenski in zimski čas pa potekajo v laboratorijih za analiziranje sekvenc virusa, kjer so povečali potrebne zmogljivosti za več kot desetkrat, nekatere celo stokrat, je danes dejal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Meni, da so vsi laboratoriji zdaj veliko boljše pripravljeni tudi zaradi sredstev Evropske unije, naloga predstojnikov laboratorijev pa je, da vzdržujejo ustrezno kadrovsko zasedbo in skrbijo za logistiko.

Poklukar je spomnil, da pandemija ni le zdravstveni, ampak je družbeni problem. Prihodnjemu zdravstvenemu ministru pa ne bo lahko, priznava. "Seveda pa bo, kdorkoli že bo minister, potreboval pomoč vseh deležnikov, ne samo v zdravstvu, ampak širše v družbi. Samo na ta način bomo imeli tudi v bodoče zdravstvo, kot ga poznamo danes," meni Poklukar.

BONUS VIDEO: Smo Slovenci v očeh tujcev dobri gostitelji?

Evropska komisija je po Poklukarjevih besedah državam članicam v teh dneh poslala priporočilo, kako se v umirjeni fazi pandemije pripraviti na morebitne nove valove. Ključno sporočilo je, naj se nadaljuje cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 in s cepljenje s prvim odmerkom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .04. 2022 ob  12: 43
Jasno. Cepljeni imajo odpornost na nuli - AIDS.