JELINČIČEV PODUK JEZIKOSLOVCEM: "Beseda žnje je v intenzivni rabi na radiu Aktual"

Slovenija

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je naslovil pobudo na ZRC SAZU za umestitev novih besed v SSKJ. Pri tem med drugim predlaga, da se uvede novo besedo 'žnje' za mitološka bitja Istre in Dalmacije. Predlaga tudi nekaj popravkov po zgledu besedne zveze oljčno olje.

"Glede na to da Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) izumlja in popravlja določene slovenske besede," prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti predlaga, da "se loti te rabote v širši obliki".

Kot je zapisal v pobudi, sta v SSKJ že vpisani besedi oljčno olje in zakonodaja, zato predlaga, da se uvede še vsaj nekaj podobnih izpeljank.

"Glede na to, da ste uveljavili besedo oljčno olje namesto olivnega olja navkljub temu, da se preša plod oliva in ne drevo oljka, predlagam, da se v isti maniri namesto jabolčni kis uvede beseda jablanin kis, saj gre v tem primeru za enako logično povezavo," pravi in nadaljuje:

"Po srbohrvaškem vzoru je iz besede "zakonodavstvo" izpeljana beseda zakonodaja, namesto da bi bilo to zakonje kot skupek zakonov. Če pa že vztrajate pri tej besedi, predlagam, da v istem smislu namesto besede hribovje uvedete v SSKJ besedo hribovezje (povezani hribi) in še kakšno."

Poleg tega pa predlaga tudi, da se v SSKJ uvede novo besedo oziroma termin 'žnje'. Kot pojasnjuje, gre za mitološka oz. pravljična bitja Istre in Dalmacije. "V ljudskem govoru se opisujejo kot demoni seksa, ki napadajo moške in jim obsedajo dušo in telo," dodaja in kot primere navaja dalmatinske in istrske pevce, Alena Vitasoviča: "Ja ne morem više tako, ja ne morem bez Žnje" in Oliverja Dragojeviča: "Cilega života moje tilo jebe Žnje".

Na Jelinčičev predlog se je nemudoma odzval predstojnik ZRC SAZU Kozma Ahačič. Očitek glede oljčnega in olivnega olja po njegovem ne drži, priznava pa, da je v splošnem jeziku raba izraza olivno olje povsem korektna. Beseda zakonje ima po Ahačičevi razlagi zaenkrat premalo pojavitev "in, ker ne izumljamo besed, ampak sledimo rabi, je še nismo opisali v slovarju". Za poimenovanje Žnje, pa je zapisal, da ga zaenkrat še niso evidentirali oziroma zgolj kot napako

Spoštovani poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti, spoštovana Nova24TV! Doslej smo še vedno z veseljem odgovorili na vsako...

Objavil/a Kozma Ahačič dne Torek, 25. maj 2021

Jelinčič je Ahačičev odgovor označil kot "skregan z zdravo kmečko pametjo in z umestitvijo določenih besed iz zgodovinskega konteksta". "Oljka je še vedno drevo, oliva je še vedno plod," trdi Jelinčič, za preimenovanje olivnega olja v oljčno olje pa "krivi" nekdanjo Ljudsko stranko, katere želja naj bi temeljila na političnih zahtevah, delno pa tudi na želji Toporišiča, "ki je z veseljem uničeval slovenski jezik".

Za primer besede zakonodaja oziroma predlagane besede zakonje, pravi, da je žalostno, da Ahačič popravek utemeljuje s številom pojavitev. Statistika, ki se vodi v tem primeru, bo po Jelinčičevem mnenju okrnila slovensko jezikoslovje. "Za primerjavo si vzemite hrvaške jezikoslovce, ki določene besede spremenijo čez noč in naložijo uradnim inštitucijam zamenjavo namesto prejšnjih, za katere trdijo, da niso hrvaške, ampak srbske," svetuje poslanec.

Kozma Ahačič

"Beseda Žnje pravite, da je zavedena samo kot napaka, pa je vendar v uporabi pri določenih pesnikih in skladateljih na območju Istre, v intenzivni rabi pa je na radiu Aktual, ki pretežno vrti glasbo s tega področja," nadalje pojasnjuje Jelinčič, ki zaposlenim na ISJFR ZRC SAZU svetuje tudi, da v roke vzamejo knjigo Simona Lenarčiča z naslovom "Popravopis, kaj je narobe in kaj manjka v novem Slovenskem pravopisu?".

Za jezikoslovce pa ima še en nasvet: "Gledanje na slovenski jezik z višine, ex cathedra, ne bo pripomoglo k izboljšanju našega izrazoslovja, zato vas prosim, da se spustite iz akademskih višav na realna tla in delate v korist slovenskega jezika. Zame je slovenski jezik svetinja, pa za vas?"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  27 .05. 2021 ob  21: 18
Če ZRC SAZU ugodi Jelinčiču, potem bi bilo smiselno tusi uvesti novo mero za laž in pokvarjenost, spr. !1 Jelinčič"!
Pjero Shriba |  27 .05. 2021 ob  18: 47
Ja, mi Istrijani se slovenščino naučimo in jo tudi govorimo.
Žabarji pa žal tega niso sposobni.
manemebasat |  27 .05. 2021 ob  18: 23
Meni gre pa na k.... vse bolj pogosta uporaba besede ''obicajno''. Ljudski obicaji so ena stvar, navade pa druga. Pa tudi ''ne rabis biti jezen''. Rabis hlace ali srajco. Jezen ti pa ni treba biti.
kjessi |  27 .05. 2021 ob  17: 43
Zmagotu se trga. Najpreje v parlamentu razpravlja, kako je proti pozidavi ob obali, ma pa hišo par metrov stran. Potem govori o oljki. Vprašanje.če jo je kdaj videl od blizu.
Fritla |  27 .05. 2021 ob  15: 31
19
A so dobri ti planšarji.
Malo namočijo riti v morje in že postanejo strokovnjaki za istrsko kulturno zapuščino, za pomorstvo, za olje, skratka za vse.
Sicer pa je jasno, da se stistim žnje samo norčuje iz vseh nas.
joe jaxson |  27 .05. 2021 ob  15: 02
11
pregledat odpadne vode med žusterno in muletom, in če je tu visoka koncentracija koke ali trave, bo takoj jasno s kje mu take super ideje !
hribi |  27 .05. 2021 ob  14: 55
10
Rogonosec!!!
vseved |  27 .05. 2021 ob  14: 51
-4
Jelinčič je zgrešil državo. Svoje neumnosti naj predlaga Zagrebu kamor spadata Istra in Dalmacija!
Ištrijan |  27 .05. 2021 ob  14: 46
16
Ni kaj, ko imbecilizem udari, udari za prav. Verjetno se mu fajn meša, ker mu bojo bivša z novim pobrala hišo ob morju....od frsutracij pa ne ve kam udarit z glavo...!

Mimogrede, v Dragojevićevi Cesarici piše "Cilega života moje tilo je bez nje" in v Vitasovićevi Ne moren bez nje piše "Ja ne moren bez nje"

Skratka, Jelinčič kot Jelinčič, še nikoli ni povedel ene prav. O oljkah pa bi se dalo diskutirat.