JE TEMPERATURA MORJA ŠE VEDNO NAD POVPREČJEM? Koliko stopinj lahko pričakujejo udeleženci novoletnega skoka?

Piran

Visoke temperature morja vztrajajo že nekaj časa in ne pojenjajo. V prvi polovici meseca so na Arsu obvestili, da se je morje sicer ohladilo na 14 stopinj Celzija, a da je to v primerjavi z dolgoletnim povprečjem še vedno močno nadpovprečno. Danes so na koprski merilni postaji zabeležili 13,4 stopinje Celzija.

Povprečna decembrska temperatura morja na mareografski postaji Koper je, če primerjamo z obdobjem od leta 1957 do 2021, 11,6 stopinj Celzija.

Najvišja temperatura morja pri nas je bila prav tako izmerjena v Kopru – julija 2010 so tam namerili 31,1 °C, sledi pa ji letošnji julij, ko so izmerili 30,1 °C. Najnižja temperatura je bila januarja 1963, ko je imelo morje 3,0 °C in februarja letos, ko je imelo morje 7,6 °C.

Kaj pa lahko pričakujemo v prihodnjih dneh – tudi v luči tradicionalnega portoroškega skoka v morje? Organizatorji že napovedujejo, da se obetajo "naravnost odlične vremenske razmere" in poudarjajo, da pri dogodku ne gre le za zabavo, temveč tudi za terapevtsko doživetje. "Dokazano je namreč, da kopanje v mrzli morski vodi blagodejno vpliva na počutje, pomaga pri regeneraciji telesa, krepi imunski sistem ter dviga prag dovzetnosti za različne bolezenske vplive. In še mačka po silvestrski noči pozdravi," zatrjujejo.

Na Arsu pa so nam pojasnili, da 1. januarja pričakujejo temperaturo morja okoli 13 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija