JE SRBIJA RES NEVTRALNA? Orožje nabavlja iz Rusije, svoje prodaja v Ukrajino

Svet

V osrčju sodobne evropske politike se odvija kompleksen odnos Srbije, ki, čeprav je uradno nevtralna, očitno sodeluje z obema nasprotnima stranema v trenutnem konfliktu, Rusijo in Ukrajino. Srbija je namreč iz Rusije prejela pošiljko opreme za elektronsko bojevanje proti dronom Repellent. Hkrati iz srbskih tovarn še naprej prihaja orožje v Ukrajino.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je dan pred državnim praznikom predstavil ruski sistem elektronskega bojevanja Repellent. Kljub omejitvam, ki jih nalagajo zavezniške države, ki so sprejele sankcije proti Rusiji, je Vučić poudaril, da se je dostava orožja zgodila pred nekaj meseci. To postavlja vprašanje, kako je orožje prečkalo ozemlje, ki ga nadzirajo Nato-članice, poroča AP.

Srbija, zvesta tradicionalni zaveznici Rusiji, ostaja edina evropska država, ki ni sledila ukrepom proti Rusiji ob začetku ukrajinske vojne. Kljub pritiskom iz Bruslja, ki poziva k sankcijam, Srbija vztraja pri svojem gospodarskem in vojaškem sodelovanju z Rusijo. Večina vojaške opreme v državo prihaja iz Rusije in Kitajske. Srbija je v zadnjih letih obnovila svoje vojaške zmogljivosti s pomočjo ruskega sistema Pancir S1M in kitajskega protiletalskega sistema FK-3. Poleg tega se je srbska obrambna industrija v zadnjem času osredotočila na izvoz orožja.

Nedavni raketni napadi v ruski Belgorod so razkrili srbski pečat, ko so preiskovalci našli ostanke srbskih raket ER Grad 2000. Ugotovljeno je bilo, da je ukrajinska vojska te rakete najverjetneje izstrelila iz češkega večcevnega raketometa RM-70 Vampir. Modernizirana različica srbskih raket ima dvakratni domet, 40 kilometrov, in je izdelana v tovarni Krušik iz Valjeva. Kljub zanikanjem iz Srbije naj bi ruski portal Mash objavil video posnetek, ki prikazuje okrog 3500 srbskih raket v skladišču orožja v Bratislavi na Slovaškem.

V preteklosti so se pojavile informacije o sumljivih poslih, ki so vključevali tranzit orožja v Ukrajino. Kljub temu srbski obrambni minister Miloš Vučević vztraja, da Srbija ne izvaža orožja v Ukrajino ali Rusijo. Dogodki julija 2023, ko je ukrajinsko letalo strmoglavilo v Grčiji, so sprožili še več vprašanj. Osemčlanska posadka je prevažala 11,5 tone streliva srbske proizvodnje, pri čemer so srbske oblasti trdile, da je bila pošiljka namenjena Bangladešu in ne Ukrajini.

Miloš Vučević

Kljub obljubam transparentnosti se identiteta umrlih članov posadke še vedno skriva v senci skrivnosti, medtem ko oblasti v Grčiji in Ukrajini niso delile informacij o preiskavi nesreče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija