JE SEDMO LETO ZVEZE RES ZAKLETO? Takole menijo strokovnjaki

Trendi

Vsi pari se ne zavedajo, da je za uspešen odnos potreben trud obeh partnerjev. Študija odvetniške firme Slater in Gordon, ki se ukvarja z ločitvami, je ugotovila, katero leto zveze je najsrečnejše in katero najtežje, piše Bright Side. V nadaljevanju so opisani dejavniki, ki so lahko razlogi za prekinitev odnosa.

Sedmo leto naj bi bilo po besedah strokovnjakov povprečen čas, ki ga razmerje potrebuje, da se obdobje 'medenih mesecev in let' zaključi in pridejo na plano težje čustvene rane in vrzeli obeh partnerjev. Spoštovanje in hvaležnost, konstruktivno soočanje s konflikti, ustvarjanje novosti v odnosu je le nekaj bistvenih elementov, ki pripomorejo k uspešnemu krmarjenju med življenjskimi izzivi. Brez tega lahko pride do t. i. 'romantične izgorelosti', ob kateri partnerja ocenita razmerje kot neuspešno.

Tretje leto partnerskega odnosa

Nekateri menijo, da širše obdobje zaljubljenosti traja tri leta. Po zaključku tega obdobja se par razide ali nadaljuje partnerski odnos – je pa ta v primeru nadaljevanja veliko manj idealiziran in veliko bolj na realnih tleh kot prej. Ljudje po treh letih zveze lažje sprejemajo tudi negativne plati in manj lepe lastnosti partnerja, obenem pa se počutijo v odnosu bolj udobno in varno. V tem letu se največ parov odloči za otroka, odnos pa se okrepi. To je leto zakona, ki naj bi veljalo za najsrečnejše.

Peto leto partnerskega odnosa

Prve resnejše in bolj intenzivne težave naj bi se začele v 5. letu partnerskega življenja. V tem obdobju so otroci še vedno majhni in zahtevajo veliko pozornosti, kar je težko usklajevati z delom, gospodinjstvom in ostalimi vsakodnevnimi izzivi. Po petih letih skupnega življenja par začne največkrat razmišljati o razhodu. Velja, da je to leto prva zanka in eno najtežjih.

Sedmo leto partnerskega odnosa

Če par s skupnimi močmi prebrodi peto leto, ju kmalu čaka še ena ovira. Ta naj bi se pojavila v sedmem letu zveze, ki jo strokovnjaki imenujejo zelo pomenljivo – zid. V vsem tem času postane partnerski odnos (in družinsko življenje) rutinski, pojavijo pa se finančna vprašanja, dileme glede varstva otrok, prepiri glede delitve gospodinjskih obveznosti, prostega časa … Gre za zapleteno obdobje, ki predstavlja neke vrste prelomnico. Če partnerjema uspe skozi vse čeri sedmega leta, naj bi bila pred njima srečna skupna prihodnost.

Če ste v partnerskem odnosu šele na začetku, je pametno upoštevati nekaj nasvetov strokovnjakov, ki so zabeležili primere, v katerih par skoraj zagotovo ne preživi sedmega leta. Torej?

1. Ko si postaneta samoumevna: V odnosu se velikokrat zgodi, da si partnerja postaneta nekaj samoumevnega, kar pomeni, da se prenehata truditi drug za drugega. Kaj lahko storimo? Izražanje hvaležnosti je ena od skrivnosti srečnega odnosa.

2. Ko skupen čas ni več prioriteta: Na začetku je nekaj običajnega, da skoraj ves prosti čas preživimo s partnerjem. Kasneje se pojavijo druge obveznosti ali pa začnemo zavestno dajati prednost hobijem, prijateljem, službi … Kaj lahko storimo? Določimo večere ali konce tedna, ko se lahko v polnosti posvetimo drug drugemu.

3. Ko začneta živeti ločeno: Včasih med partnerjema nastane tolikšna vrzel, da se zdi, kot da bi živela ločeno življenje. V tem primeru pride do stanja, ko niti ne vesta več, kaj drugi doživlja, s čim se sooča v življenju, kaj ga radosti in kaj skrbi. Komunikacije ni več in postaneta si tujca. Kaj storiti? Če želja po ohranitvi odnosa še vedno tli, je potrebna jasna odločitev, kako začeti reševati odnos – vzeti si čas, izraziti svoje potrebe in postaviti strategijo. Vsa skrivnost je v aktivnem sodelovanju obeh.

4. Kronično nezadovoljstvo z enim ali več vidiki odnosa: V tem primeru gre za nezadovoljstvo, ki v odnosu presega fizični ali spolni vidik; to pomeni da gre za globlje in trajno nerazrešene vsebine, ki enega ali oba partnerja dalj časa mučijo. Eden izmed načinov za preseganje tega je iskanje novih stvari, ki jih lahko počneta skupaj in osmislita oz. obogatita odnos.

5. Vedno eni in isti konflikti: Vsak par se sooča s konflikti, kar je nekaj normalnega, saj to pomeni skupno rast para. A če se ničesar ne naučimo iz preteklih argumentov in isto zgodbo neprestano ponavljamo, pomeni, da se stvari niso izboljšale. Iskanje zunanje pomoči nekoga, ki ni čustveno vključen v odnos, je v tem primeru ključnega pomena.

8. Različni pogled na finance: To je eden od pogostih razlogov za razhod. Če partnerja v finančnih navadah (služenje denarja, trošenje, varčevanje) stojita na nasprotnih polih, se poraja veliko vprašanje, kako uspešno je sploh lahko razmerje. Denar je namreč ena od stvari, ki je tesno povezana z občutkom preživetja in varnosti. Vsak posameznik ima svoja osebna prepričanja o denarju, ki jih je težko spremeniti, zato je dobro že v začetnih fazah odkriti, ali je skupna prihodnost sploh mogoča.

9. Nimate niti enega skupnega hobija: V vseh zdravih odnosih imata partnerja vsaj kakšen skupen interes, saj se s tem počutita bližje drug drugemu. Brez tega se v odnosu lahko začnemo počutiti, kot da smo samo sostanovalci. Koristno je torej, da partnerja najdeta skupno dejavnost, hobi, ki jima predstavlja nek ritual.

10. Rast skozi izkušnje: Dejstvo je, da vsak izmed nas skozi življenje raste in se razvija. Nekateri se skozi izkušnje spreminjajo hitreje kot drugi, kar je lahko v odnosu težava. Eden od partnerjev tako lahko čustveno in duhovno popolnoma preraste drugega, kar vodi k razkolu. Zato velja, da če s partnerjem življenjskih izkušenj ne pridobivamo vsaj s približno podobnim tempom, dolgoročno težko ostanemo skupaj.

Zanimivost

Leta 1955 je Marilyn Monroe igrala v filmu z izvirnim naslovom The seven year Itch. Osnovna zgodba se vrti okoli poročenega moškega, ki se bori z idejo, da bi v želji po mlajši ženski zapustil ženo in otroke. Ideja za naslov je izvirala iz takratnih statističnih podatkov, ki so kazali na to, da se ločitev najpogosteje zgodi po sedmih letih zakona.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija