JE OBČINA PIRAN PREDMET IZSILJEVANJA? Po teniških igriščih bodo odkupili še nekdanjo klavnico v Dragonji

Piran

Piranski občinski svet je danes na izredni seji podprl uveljavitev predkupne pravice na kompleksu nepremičnin mesnopredelovalnega obrata v Dragonji. Družbi Kras bo občina plačala tri milijone evrov. Zemljišče s površino 17.000 kvadratnih metrov nameravajo nameniti komunalnemu podjetju in obrtni dejavnosti.

Mesnopredelovalna industrija Kras je 27. decembra lani zaprosila občino za potrdilo, da ne bo uveljavljala predkupne pravice. S tem ji je dala 15 dni časa za odločitev. Kras je opuščeni obrat prodajal že nekaj let in zato je bilo že veliko govora o občinskih načrtih na tem območju, tako v prejšnjem županskem mandatu kot v kampanji pred zadnjimi volitvami.

Predmet nakupa sta parceli med Sečovljami in Dragonjo v skupni izmeri približno 17.000 kvadratnih metrov, na katerih stoji več zgradb s skupno površino okrog 5800 kvadratnih metrov. Največje so klavnica, hladilnica in predelovalni objekt, ki že več let ne služijo namenu.

Župan Andrej Korenika je kot prvi namen nakupa navedel preselitev operativne dejavnosti Komunale z območja Fornač. Morda še bolj pomembna pa je razširitev obrtne cone.

Njegov predlog je podprlo 20 občinskih svetnikov. Ti so poudarjali predvsem pomanjkanje prostora za male podjetnike v občini Piran, zaradi česar se veliko mladih seli drugam. Omenili so tudi možnost nakupa sosednjih zemljišč, da bi obrtno cono še povečali.

Proti so glasovali trije predstavniki SD. Spomnili so, da so pred dvema letoma zavrnili nakup istih nepremičnin za dve tretjini tokratne cene. Ocenili so, da bi denar lahko namenili pomembnejšim projektom. Postavili so tudi vprašanje, ali je občina Piran predmet izsiljevanja, saj se je lani občinski svet moral na podoben način v naglici odločiti o nakupu teniških igrišč v Portorožu.

Parceli sta obremenjeni s hipoteko v korist nekdanje Abanke, ki je del Nove KBM. Pogoj za plačilo večjega dela kupnine je izbris te obremenitve. Dodatno težavo bi lahko povzročilo dejstvo, da ležita na območju, ki ga osnutek prostorskega načrta obravnava za hitro cesto Koper-Dragonja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  13 .01. 2023 ob  12: 49
10
kakorkoli že, vedno nekdo nezadovoljen
Stiv Rivs |  13 .01. 2023 ob  11: 41
Ne samo Piran, celotna Istra pod Slovenijo je izsiljevana.
Anzi, POSILJEVANA že 70 dolgih let !
Bayliner |  12 .01. 2023 ob  20: 59
@ Miura - danes sem slišal na radiu, da so začeli s sanacijo od Tomija proti Portorožu. No, vsaj nekaj, čeprav verjetno to ni zasluga novega župana
Miura |  12 .01. 2023 ob  10: 15
10
Bo novi župan poskrbel, tudi s pomočjo LJ, za ureditev glavne ceste Valeta - Portorož, da bo le-ta podobna cesti?
Cazzimperio  |  12 .01. 2023 ob  09: 33
21
Hitre avtoceste in tunela ne bo v Lucijo.
Bo pa v Dragonji nova cesta Koper mejni prehod.
Nakup klavnice ni strateški za občino.
Je reševanje podjetja v krizi.
Po starem....
manemebasat |  12 .01. 2023 ob  02: 31
14
@Gabriel Lepo si rekel, vabi ali odganja.
Gabrijel |  11 .01. 2023 ob  21: 48
54
Zgodba se ponavlja, njeni dejanski akterji, ki vodijo to igro, prav tako. Le kako lahko sprejmeš odločitev, da kupiš nekaj za 3 milijone evrov, h katerim jih bo treba prišteti še vsaj enkrat toliko za ureditev parcele (beri rušenje, odstranjevanje, infrastrukturno urejanje itd.), brez sprejetega proračuna, brez poslovnega načrta, brez sprejetega OPN in brez jasne dolgoročne strategije? Župan Korenika in njegov trop najbližjih sodelavcev, ki so bili še včeraj večinoma vsi prijavljeni kot brezposelni na zavodu za zaposlovanje, naj se raje lotijo tistega, kar dejansko rabimo, naj gre za nov vrtec, nove ceste ali ureditev obalnega pasu, ki z urejenostjo vabi ali pač odganja turiste. Se mi zdi, da se bo ta zgodba še prej kot v štirih letih zaključila z bankrotom.