JE BOOKINGU IN AIRBNBJU ODKLENKALO? V pripravi spremembe zakona; prinesel naj bi velike omejitve kratkoročnega oddajanja stanovanj turistom

Slovenija

Ministrstvo za gospodarstvo pripravlja nov zakon o gostinstvu, ki naj bi prinesel velike omejitve kratkoročnega oddajanja stanovanj turistom, razmišlja se tudi o prepovedi oddajanja turistom drugih stanovanj, v katerem lastnik ne živi. Zakon bi lahko pomenil prepoved kratkoročnega oddajanja nepremičnin posameznikov turistom prek Airbnbja, Bookinga in nasploh.

Finance so objavile predlog sprememb zakona o gostinstvu, ki bi ga lahko uvedli že z letom 2025, ki pa še ni javen. Zakon bi pomenil prepoved kratkoročnega oddajanja nepremičnin posameznikov turistom prek Airbnbja, Bookinga in nasploh. Občina bi lahko prepovedala oddajanje stanovanj turistom na določeni lokaciji. Prav tako naj bi razmišljali, da državljani ne bi smeli oddajati turistom svojega drugega stanovanja, v katerem ne živijo, razen ob vseh potrebnih soglasjih.

Dejavnost kratkoročnega oddajanja nepremičnin bi bilo možno omejiti na določeno časovno obdobje, največ 60 dni na leto. Lahko bi se določila tudi območja, kjer ne bi bilo možno oddajati nepremičnin, ali omejilo oddajanje na zgolj primarno stanovanje. Obstajala bi tudi izjema: dovolili bi, da podjetja oddajajo nepremičnine turistom, a le v objektu s poslovno namembnostjo, ne pa v stanovanjih. To pomeni, da bi morala podjetja oziroma samostojni podjetniki v večstanovanjskih stavbah spremeniti namembnost stanovanja v poslovni prostor, to je v gostinski objekt, če bi želela še vedno opravljati gostinsko nastanitveno dejavnost.

Časovna omejitev obdobja, ko je sobodajalcem dovoljeno oddajati nepremičnino, s pet mesecev na 30 do 60 dni v letu, bi tako pomenila, da bi omenjeni lahko nepremičnino oddajali po poenostavljenem sistemu, morda tudi brez spremembe namembnosti stanovanja, a zelo kratek čas in samo z dovoljenjem lokalne skupnosti.

Zakon naj bi prinesel več moči občinam, ki dobivajo nova pooblastila pri urejanju področja kratkoročnih najemov nepremičnin. Tako naj bi pridobile možnost izdaje soglasij za oddajo nepremičnin v kratkoročni namen, večja pooblastila za nadzor, pa tudi možnost časovne in krajevne omejitve oddajanja nepremičnin. Brez soglasja lokalne skupnosti sobodajalec nastanitvenega obrata ne bo smel vpisati v register. Brez vpisa v register pa se v prihodnje ne bo smel oglaševati.

Finance objavljajo tudi napotek, kaj bo potrebno narediti. Najprej je potrebno odpreti s. p. oziroma d. o. o. in se registrirati za oddajanje nastanitvenih zmogljivosti turistom, s čemer se lahko oddaja neko nepremičnino turistom vse dni v letu. Spremeniti je potrebno tudi namembnost stanovanja v poslovno rabo z gostinsko poslovno namembnostjo, za kar pa morate nujno dobiti soglasje vseh solastnikov, če ste v bloku.  

Nekateri investitorji v nepremičnine že dalj časa pričakujejo omejitve pri kratkoročnem oddajanju stanovanj. Zato se vse pogosteje dogaja, da zgradijo kar celo naselje, vila blok, ki ima že urejeno gostinsko-poslovno namembnost stanovanj. Tako naj bi kupci stanovanj v eni od novih stavb Rezidenca Masarykova v Ljubljani morali že v naprej dati soglasje za oddajanje stanovanj turistom kot pogoj za nakup nepremičnine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Natasa |  21 .11. 2023 ob  17: 20
Tobo sedaj cviljenja in nakladanja s strani novodobnih kapitalistkov
hribi |  21 .11. 2023 ob  16: 06
15
No ja, ker Levica ni uspela z obdavčitviji vsega in svašta nad min plačo se sedaj lotevajo tistih, ki so kupovali nepremičnine da bi ohranili vrednost denarja, saj si bankam moral plačevati za svoj. depozit, obresti pa so bile negativne. Hotelirji so dobili svojega zaščitnika v vladi in bodo omejil vsako oddajanje turistom. Če je ideja, da prazne nepremičnine služijo dolgoročnem najemu za potrebe rezidentov Slovenije bi bilo bolj pošteno to povedati na glas in jasno, ne pa delati teh monad. Če je namen onemogočiti tistim ki so kupovali nepremičnine z namenom oddaje pa tudi.
solinar |  21 .11. 2023 ob  14: 40
Skrajni čas je, da se zadeva uredi.
Oddaja se svašta. Na črno zgrajeni apartmaji, brez gradbenega še maj uporabnega dovoljenja. Brez soglasij, z neurejeno požarno varnostjo, brez parkirišč, brez priključkov na kanalizacijo, brez kakršnega koli inspekcijskeg pregleda.