JE AVTOHTONA, OKUSNA IN ZDRAVILNA: V Strunjanu bodo ta vikend potekali Dnevi artičok

Piran

V soboto in nedeljo, 18. in 19. maja, bodo v Strunjanu potekali Dnevi artičok s tržnico artičok, domačih pridelkov in izdelkov, predavanjem o uporabi artičok v kulinariki, delavnicami, kulinarično ponudbo na domačijah in v gostilnah ter brezplačnim vodenjem po Strunjanskih solinah.

V okviru Dnevov artičok Turistično društvo Solinar Strunjan pripravlja tržnico artičok, domačih pridelkov in izdelkov. V soboto bo na sporedu predavanje 'Poznavanje artičok in njihova uporaba v kulinariki' z ogledom nasada artičok in pokušino na Izletniški kmetiji Giassi-Žagar. Oba dneva bo poskrbljeno tudi za razvajanje brbončic, saj bodo za obiskovalce na Izletniški kmetiji Giassi-Žagar, Domačiji Knez, v Gostilni Pod trto, Gostilni Strunjan, Gostilni Sosič, Restavraciji Pinija & Beach bar in v okrepčevalnici Mandraček na voljo kulinarične dobrote. Obiskovalci se bodo lahko podali tudi na brezplačno vodenje po Strunjanskih solinah ali pa se udeležili likovnih delavnic.

Tradicionalni spomladanski praznik artičok po besedah Gianfranca Giassija iz Turističnega društva Solinar Strunjan poteka že več kot deset let, za tovrstno kulinarično prireditev pa so se odločili z namenom, da v Strunjanu v spomladanskem času pripravijo še eno podobno prireditev, kot je 'Praznik kakijev' v jesenskem času, in sicer da širši javnosti predstavijo avtohtone artičoke. Strunjan in njegova okolica namreč skrivata mnoge nasade avtohtone istrske artičoke, ki slovi po vijoličasto zeleni barvi, zdravilnih učinkih in izjemnem okusu, prav zato jo cenijo tudi gurmanski navdušenci. Giassi nam je povedal, da ima vsaka hiša v Strunjanu artičoke. Sam pa si je naredil nekoliko večji nasad. Nam je pa priznal, da je letošnja letina artičok zelo slaba.

Se vidimo / Ci vediamo ???????????? ???????????????????????????? DNEVI ARTIČOK 18. - 19. maj 2024 Tudi letos vabljeni na dneve...

Objavil/a Strunjan dne Nedelja, 12. maj 2024

Zaupal nam je še, da je artičoka vsestransko uporabljiva, kar bodo lahko obiskovalci na Dnevu artičok izvedeli iz prve roke, saj bodo na strunjanskih kmetijah in v gostilnah oba dneva na voljo kulinarične specialitete s poudarkom na morskih ter istrskih jedeh. Seveda bo rdeča nit kulinaričnih dobrot artičoka. Kulinarične dobrote potekajo pod geslom 'Kilometer nič'. To pa po besedah Gassija pomeni, da je manj kot kilometer razdalje med nasadom, kjer rastejo, do lonca, kjer se pripravljajo. Se pravi, da jih lahko nabereš tik, preden jih pripraviš. In tako bo tudi na Dnevih artičok.

Program prireditve je objavljen na www.td-solinarstrunjan.net. V času prireditve bo na voljo brezplačno parkiranje na nekdanjem nogometnem igrišču, 100 metrov od krožišča v Strunjanu. V primeru slabega vremena prireditev odpade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija