JAPONSKI OBRED OB VSTOPU V NOVO LETO PRVIČ V KOPRU: Ste že slišali za Kagami Biraki? (FOTO)

Koper

V Kopru je včeraj potekal dogodek Kagami Biraki, ki s simboličnim razbijanjem soda predstavlja praznovanje japonskega novega leta. Kot so poudarili organizatorji, je bila ta prireditev leta 2019 in 2020 v Ljubljani, po premoru zaradi pandemije pa je bila letos posebna, saj je prvič potekala na Obali.

Kot so zapisali v vabilu Judo zveze Slovenije, je Kagami Biraki star japonski obred, ki se izvaja ob posebnih priložnostih, najbolj znan pa poteka ob praznovanju novega leta 11. januarja. "Judoisti smo tesno povezani z japonsko kulturo, zato smo ta obred prinesli v Slovenijo," so še dodali.

Prireditev so organizirali vsi judo klubi iz slovenske Istre v sodelovanju z mestno občino Koper, veleposlaništvom Japonske v Sloveniji in Judo zvezo Slovenije. Tema letošnjega praznovanja je bila "Judo vseživljenjsko učenje".

V kimonih na tatamiju so poleg slovenskih sodelovali tudi judoisti iz Italije, Francije, Japonske in Hrvaške, v povezavi z letošnjo temo pa so judo kot izobraževalno metodo demonstrirali tako predšolski otroci kot tudi judoisti nad 70. letom starosti oziroma seniorji.

Podžupanja mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič je ob tej priložnosti prisotnim v svojem imenu in v imenu koprskega župana Aleša Bržana vsem zaželela srečno novo leto. Poudarila je, da v Kopru čutijo močno povezavo z Japonsko. Sodelovanja si želi tudi v novem letu, ob tem pa še močnejših povezav, tako poslovnih kot prijateljskih.

Prisotne je med drugim pozdravil predsednik Judo zveze Slovenije Lovrencij Galuf, pozitivnim željam ob vstopu v novo leto pa se je v svojem nagovoru pridružil tudi japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromichi Matsushima. Poudaril je pomen razširjenosti juda preko različnih generacij in državnih mej, česar je prisotnim zaželel tudi v novem letu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija