JANŠA: "Vsi smo že utrujeni od bitke, a pred oči si prikličimo tiste, ki so resno zboleli, zdravstveno osebje, ki gara, in vse se nam bo prikazalo v drugačni luči" (VIDEO)

Slovenija

Premier Janez Janša se je danes v nagovoru državljanom zahvalil za varovanje lastnega in zdravja drugih. Kot pravi, smo vsi utrujeni od bitke s koronavirusom, a "pred nami ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali". Državljane poziva, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu v bitki za življenja.

"Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo celo v tisto najtežje, torej v spremembo naših navad in delno celo v spremembo našega načina življenja. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive. Še več. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas za krajši čas lahko s skupnimi močmi presežemo tudi te izzive," je prepričan premier.

Po njegovih besedah lahko veliko naredimo že z naložitvijo in uporabo aplikacije #OstaniZdrav, še posebej če smo okuženi z novim koronavirusom.

"Z vsemi močmi pa moramo podpreti naše zdravstvene delavce, zdravnike in medicinske sestre, negovalno osebje v domovih za starejše in drugih zavodih, zaposlene v kritični infrastrukturi in vseh tistih dejavnostih, ki se tudi v času pandemije ne morejo zaustaviti, ker je od njih odvisno zdravje in preživetje," je bil jasen Janša. Po njegovih besedah so se v zdravstvu organizacijsko od spomladi sicer bistveno okrepili, "kadrovske kapacitete pa so žal še vedno omejene, ker se jih v kratkem času ne da podvojiti".

Nagovor državljankam in državljanom.

Nagovor državljankam in državljanom.

Objavil/a Janez Janša dne Nedelja, 18. oktober 2020

"V zgodovini človeštva so bila obdobja, ko je usoda mnogih ležala v rokah peščice. Pandemija pa je ves demokratični svet, ki temelji na svobodi, in tudi nas Slovence postavila pred večji, dvojni izziv: Zdravje in življenja vseh nas so v rokah sodržavljanov, ki delajo v zdravstvu. Hkrati pa vsi vemo, da bodo svoje poslanstvo lahko zmogli le, če jim bomo vsi pomagali z odgovornim obnašanjem, tako da hitrost širitve virusa ne bo presegla zmogljivosti našega zdravstva," je navedel.

Kot je še dodal, smo vsi utrujeni od dolgih mesecev spopada z virusom. "A prikličimo si pred oči naše sodržavljane, ki so resno zboleli in njihovo trpljenje. Predstavljajmo si zdravnike in medicinske sestre v dolgih dnevih in nočeh, izpostavljene nevarnosti okužb, v zaščitnih maskah in skafandrih. In vse to, čemur se moramo vsi drugi odpovedati, se nam bo prikazalo v drugačni luči," je opozoril.

Kot je še ugotavljal v videonagovoru, smo Slovenci po neposrednih posledicah drugega vala doslej še vedno med manj prizadetimi državami EU, vendar se stanje nevarno zaostruje. "Skupaj s preostalo Evropo smo prisiljeni sprejemati ukrepe za obvladovanje širitve virusa, za obvarovanje zdravja in življenj," je dodal.

Ob tem je spomnil, da so konec prejšnjega tedna na Evropskem svetu dosegli popolno soglasje o hierarhiji vrednot, ki jih v spopadu z virusom uporabljamo v EU: Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, še posebej življenjsko pomembne dejavnosti. "Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti, pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati. Bolj bomo sposobni z ukrepi in obnašanjem upoštevati to lestvico vrednot, prej se bomo lahko vsaj večinoma vrnili k normalnemu življenju," je navedel.

Ukrepi, ki so pripravljeni in bodo po potrebi aktivirani, so po njegovih besedah sorazmerni. Dodal je tudi, da so v dnevnih stikih z vladami drugih držav EU, "se posvetujemo, preučujemo različne ukrepe, ki jih sprejemajo in spremljamo njihove učinke". Slovenija prav tako že nekaj časa sledi priporočilom glede prehajanja meja v času epidemije, je dejal.

Cepivo pričakuje najkasneje spomladi

Janša je optimističen tudi glede skorajšnjega cepiva: "Nekatera testiranja dajejo obetavne rezultate in verjamemo, da bo najkasneje spomladi učinkovito cepivo na voljo za vse," je navedel in zatrdil, da bo v Sloveniji cepljenje brezplačno. Pri tem je pojasnil, da bo "najprej na vrsti zdravstveno osebje, nato najbolj ranljive skupine, zaposleni v kritični infrastrukturi, zaposleni na delovnih mestih, kjer ni mogoče vzdrževati zadostne medsebojne razdalje in nato v čim krajšem možnem času vsi ostali". "A do cepiva je pred nami še zahtevno hladno obdobje pandemije, ki terja od vseh nas učinkovito ukrepanje, predvsem pa visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti," je navedel.

Dotaknil se je petega protikoronskega zakona, v katerem so zagotovili dodatna sredstva za plačilo zdravstvenim delavcem, ki skrbijo za bolnike s covidom in prav tako dodatno plačilo za vse, ki bodo v ta namen premeščeni v drugo zdravstveno ustanovo. Spomnil pa je tudi na ukrepe iz prejšnjih protikoronskih zakonov, s katerimi so "bistveno ublažili finančne in socialne posledice dosedanjega vala epidemije".

Napovedal tudi šesti paket

"Kmalu bo pripravljen tudi šesti paket, s katerim bomo sproti odpravljali posledice hladnega vala pandemije," je napovedal in ob tem izpostavil, da je Slovenija ena redkih držav, ki si je v času korona virusa popravila bonitetno oceno in s tem izboljšala svoj položaj na finančnih trgih.

Glede sredstev iz sklada za okrevanje pa je dejal, da še nikoli prej v primerljivem obdobju Slovenija ni imela na razpolago takšnih investicijskih priložnosti, kot jih ima v naslednjih treh letih. "Če bomo ohranili politično stabilnost ter odpravili birokratsko navlako, lahko v rekordnem času zagotovimo občutno povečanje blaginje: večje plače in pokojnine, trajnostni razvoj, podpremo inovacije, zgradimo nove bolnišnice in domove za starejše, manjkajočo infrastrukturo, okrepimo naš pokojninski sistem, bolje nagradimo dobro delo in gospodarjenje, ustvarimo nova dobro plačana delovna mesta ter posodobimo in poenostavimo upravljanje na vseh nivojih," je napovedal premier.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .10. 2020 ob  11: 40
vsi smo že utrujeni od te lažnjive, prepotentne, nesposobne in predvsem kradljive vlade !!!! vendar se ne damo !!!!
hribi |  18 .10. 2020 ob  19: 56
Cela EU je padla n a izpitu. Dovolili so državljanom da se malce odpočije jo na morju, tam je bil pravi masaker in rezultat je tukaj. Kacin in ekipa niso bili nič bolj uspešni in to vse zaradi svojega dobrega počutja. Sedaj pa nam bodo uvajali omejitve in prodajali aplikacijo.