JANŠA VABI V SLOVENIJO: Predsednici Evropske komisije je poslal pismo s povabilom

Slovenija

Premier Janez Janša je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslal pismo z vabilom, naj komisija oblikuje skupino za ugotavljanje dejstev, ki naj v najkrajšem možnem času obišče Slovenijo in se prepriča o stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev pri nas.

Janez Janša in Ursula von der Leyen

"Ne želimo, da se saga z neutemeljenimi obtožbami zoper slovensko vlado, podobno kot leta 2007, še naprej širi po Evropi - na žalost deloma tudi s pomočjo posameznikov iz institucij EU -, saj se večinoma uporablja za prikrivanje resničnih težav, s katerimi se sooča naša demokracija," je zapisal Janša. Slovenija 1. julija prevzema predsedovanje Svetu EU, podobnim absurdnim obtožbam pa smo bili priča že pred prvim predsedovanjem, je opozoril v pismu, ki ga je objavil danes na Twitterju.

Janša je v pismu von der Leynovi predlagal čimprejšnje oblikovanje skupine za ugotavljanje dejstev in njen obisk v Sloveniji ter zagotovil, da bo vlada v okviru svojih pristojnosti omogočila članom skupine dostop do vseh potrebnih informacij"Če bi se vam zdelo primerno, pa lahko ta skupina vključuje tudi predstavnike Evropskega sveta in Evropskega parlamenta," je zapisal Janša, ki je pismo poslal v vednost tudi vsem članom Evropskega sveta.

Premier je v uvodu opozoril, da je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova nedavno ponovila obtožbe v zvezi s svobodo medijev v Sloveniji, ki so sledile podobnim izjavam tiskovnih predstavnikov komisije. Ti so ob različnih priložnostih brez kakršnih koli dokazov, zgolj na podlagi posamičnih medijskih objav, postavljali pod vprašaj svobodo medijev, vladavino prava, neodvisnost pravosodja in stanje demokracije v Sloveniji nasploh.

Del Janševega pisma von der Leynovi

Podobno je bilo tik pred letom 2008, ko je Slovenija prvič predsedovala Svetu EU, je zapisal Janša in spomnil na pismo 571 novinarjev in urednikov iz Slovenije, ki ga je vabilu tudi priložil. Slovensko prvo predsedovanje EU se ni izkazalo za "veliko grožnjo uniji", kot so zapisali novinarji, namesto tega je bilo naše predano delo v skupno korist vseh držav članic EU ključnega pomena za uspeh našega predsedovanja, je zapisal premier.

"Pred drugim predsedovanjem Slovenije se vrstijo podobni poskusi, organizirani s strani istih oseb iz liste 571 novinarjev iz leta 2007; z obžalovanjem ugotavljamo, da tokrat pri njih sodelujejo tudi nekateri uradniki EU institucij," je zapisal. Slovenija se kljub pandemiji odgovorno pripravlja na vodenje Sveta EU, je zagotovil v pismu. "Ne želimo pa, da sredi trdega dela letijo na nas absurdne obtožbe, ki jih z lahkoto zavrne vsak, ki ob korektnem prevajalcu dan ali dva spremlja medijsko in politično dogajanje v Sloveniji", je zapisal premier.

"V resnici imamo težave s stanjem demokracije v Sloveniji na splošno. Moram pa poudariti, da so izvor in vzroki teh težav veliko globlji in starejši, povezani z elementi nedokončane tranzicije v Sloveniji," je še zapisal Janša. Obisk delovne skupine Evropske komisije oziroma institucij EU bi po njegovem omogočil bolj neodvisno in celovito oceno razmer ter nedvoumno odgovoril na vrsto vprašanj glede neodvisnosti medijev, sodstva, ki jih je premier navedel v pismu.

"V našem skupnem interesu je, da se pri ocenjevanju vladavine oprava in stanja demokracije tako v Sloveniji kot v celotni Evropski uniji uporabljajo enaki vatli za vse in da se povsod vzpostavlja vladavina prava in ne vladanje s pomočjo (zlorabe) prava," je še zapisal premier.

Evropska komisija potrdila prejem Janševega pisma

V Evropski komisiji so potrdili, da so v četrtek prejeli pismo premierja Janeza Janše z vabilom na obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in svobode medijev. Ob tem so poudarili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava.
 
"Svoboda medijev je steber naših demokracij. Zato to ocenjujemo v našem letnem poročilu o vladavini prava," so zapisali v komisiji v odzivu na Janševo pismo. Ob tem so dodali, da se je priprava naslednjega letnega poročila o vladavini prava že začela.

"To je primeren okvir za ocenjevanje položaja glede svobode medijev," so še izpostavili in pojasnili, da so izmenjave z državami članicami vsekakor del tega procesa.

Zaskrbljenost zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji

Evropska komisija bo drugo poročilo o vladavini prava v uniji predvidoma objavila v drugi polovici leta med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. Sploh prvo poročilo o stanju vladavine prava v vseh članicah unije je objavila septembra lani.

V njem je med drugim izrazila zaskrbljenost zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji. "Poleg pravdnih postopkov z zastraševalnim učinkom je razlog za zaskrbljenost tudi spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem, pri čemer manjka odziv kazenskega pravosodja," piše v poročilu.

V komisiji so pred dnevi tudi obsodili obtožbe slovenskega premierja na Twitterju, da avtorica kritičnega članka spletnega medija Politico o položaju medijev v Sloveniji laže. Ob tem so izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

"Žaljivih besed v odnosu do novinarjev, vključno s tem konkretnim primerom, ne sprejemamo in jih obsojamo. Naj bo to absolutno jasno," je tedaj dejal glavni govorec komisije Eric Mamer v odgovoru na novinarsko vprašanje, ali obsojajo besede slovenskega premierja.

V Bruslju so tedaj tudi izpostavili načrt za krepitev demokracije in svobode medijev, ki so ga predstavili decembra lani, ter poudarili, da jemljejo grožnje novinarjem zelo resno in da bodo v tem kontekstu predlagali posebna priporočila za zagotavljanje varnosti novinarjev.

Janša sicer v pismu von der Leynovi med drugim zapiše, da lahko ad hoc skupina za ugotavljanje dejstev, če se zdi komisiji to primerno, vključuje tudi predstavnike Evropskega sveta in Evropskega parlamenta. V tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Charlesu Michelu so na vprašanje, kakšen je predsednikov odziv na pismo, odgovorili, da je pismo slovenskega premierja naslovljeno na predsednico komisije in da ga ne komentirajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .02. 2021 ob  21: 18
nekoč je že klical trojko, vmes vsakemu, ki pride naokoli tožari, kako je ubogi, zlobo in frustracije pa sprošča na tviterju
kjessi |  26 .02. 2021 ob  20: 42
Vseved. Bivšega komunističnega diktatorja. Naj pa Evropi zberejo vse twite, izjave o zombijih, kaviarjih in ostalih zmerjanjih slovenskega naroda, pa bo dovolj.
vseved |  26 .02. 2021 ob  14: 59
Tipična poteza komunistčnega diktatorja in samodržca.