JANŠA SE ZAHVALJUJE CEPLJENIM: "V prihodnjih dneh in tednih bo odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov"

Slovenija

V prihodnjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so se cepili proti covidu-19. S tem so po njegovih besedah omogočili vračanje v normalnost.

O prilagajanju epidemioloških ukrepov je sicer v torek na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka. Skupaj so začrtali smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Kot je v izjavi po posvetu dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, udeleženci posveta predlagajo odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu pa predlagajo ukinitev pogojev PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Epidemiologi so, kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek. Kot je dejal, bo vladi prenesel tudi ostale predloge stroke. Po neuradnih informacijah STA sicer vlada o rahljanju epidemioloških ukrepov danes najverjetneje še ne bo odločala.

Udeleženec posveta imunolog Alojz Ihan je v torek zvečer v Odmevih Televizije Slovenija sicer pojasnil, da so strokovnjaki na posvetu predlagali tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah, sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok.

Z ministrstva za šolstvo so sporočili, da si tudi sami želijo, da izvajanje pouka čim prej spet poteka na način kot pred epidemijo covida-19, a je treba pri tem ravnati odgovorno. Ob tem so napovedali, da bo sproščanje ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja potekalo previdno, postopno in premišljeno. "Pri nadaljnjem postopanju bomo zato sledili predlogom zdravstvene stroke, odločitev pa bo sprejeta na ravni vlade," so še dodali.

Ministrstvo za zdravje na vprašanja, če bo Poklukar vladi torej v teh dneh predlagal sproščanje tudi na področju šolstva, niso odgovorili. V odgovoru so zapisali le, da se bodo ukrepi v dogovoru s stroko sproščali postopoma in da bo o vseh spremembah javnost pravočasno obveščena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  16 .02. 2022 ob  16: 47
Je pozabil se zahvalit pridnim in vestnim, ki ne prenašamo okužb... aja, nismo se cepili. Nič hudega, hvaležnost vračamo vseeno, na način kot je @Istriano že napisal - pod nobenim pogojem ga ne obkrožim, v kompletu z sedanjo opozicijo - vsi so sodelovali enako v tem sranju.
Konec poletja pa znova...
kokodek |  16 .02. 2022 ob  15: 29
bolano čivkanje
Istriano |  16 .02. 2022 ob  14: 15
18
Tudi mi se bomo zahvalili premierju za ti dve leti in sicer tako, da ga pod nobenim pogojem ne bomo volili.