JANŠA: Pravo Evropske unije je nad nacionalnimi zakoni, ne pa tudi nad ustavami držav članic

Slovenija

Premier Janez Janša je v danes objavljenem intervjuju za poljsko tiskovno agencijo PAP poudaril, da je pravo Evropske unije nad nacionalnimi zakoni, ne pa tudi nad ustavami držav članic. Ob tem je izpostavil pomen razumevanja zgodovinskih okoliščin in izhodišč posameznih držav članic, tudi v luči neodvisnosti sodstva.

"Pravo EU je nad nacionalnimi zakoni, ni pa nadrejeno ustavam držav članic. Nobena EU institucija nima pravice, da katerikoli članici nalaga nekaj, kar je v nasprotju z njenim ustavnim redom," je premier odgovoril na vprašanje o vse večji napetosti glede primarnosti prava EU med državami, med drugim Poljsko, Madžarsko in Nemčijo, ter institucijami EU.

Če je problem z določenim zakonom ali dogajanjem v katerikoli državi članici, obstajajo legalni mehanizmi oziroma postopki, ki jih lahko sproži Evropska komisija, je poudaril premier. "To se je vseskozi dogajalo in na koncu vedno dobimo pravno odločitev, ki jo moramo vsi upoštevati in spoštovati," je dejal.

Najnovejše dogajanje v zvezi z napetostmi okrog spoštovanja prava EU je po njegovih besedah zaskrbljujoče in terja od vodstev vseh držav članic resen in odgovoren odziv. Odgovornost vseh je, da skozi poglobljen pogovor sprejmemo rešitve, ki bodo najboljše za Evropejke in Evropejce, predvsem pa za prihodnost EU. Pri tem je izpostavil, da je potrebno razumevanje zgodovinskih okoliščin ter izhodišč posameznih držav članic.

To je poudaril tudi v odgovoru na vprašanje, ali je pametno braniti formalno neodvisnost sodnikov v nekdanjih komunističnih državah, ne da bi temeljito preučili položaj, kot to počne Evropska komisija. Po premierjevem mnenju mnogi ne razumejo, nekateri pa tudi ne vidijo potrebe po razumevanju zgodovine, kulturnih in političnih posebnosti držav, ki so vstopile v EU po letu 2004.

"To jim onemogoča, da bi resnično razumeli dejansko stanje, kaj je potrebno za premagovanje totalitarizma in kaj so izzivi, s katerimi se spoprijemamo. EU mora razumeti, da ne ustreza in ne more ustrezati vsem enako. Imamo skupen cilj, vendar morajo biti poti do njega drugačne, če želimo, da ga vsi dosežejo, saj izhodišča niso enaka," je izpostavil premier.

V pogovoru za PAP je spregovoril tudi o slovenskem sodstvu. "Zaradi neizvedene lustracije so v sodstvu ostali vsi sodniki, ki so sodili v prejšnjem režimu, ki je grobo kršil človekove pravice. Zločinci, ki bi morali odgovarjati za svoje zločine, ostajajo na prostosti. Zaradi dolgotrajnih sodnih postopkov je pravica mnogim odrečena," je poudaril.

"Bistvena težava je v tem, da se je skozi tranzicijo vzpostavil sistem prvorazrednih in drugorazrednih državljanov ter sistem ščitenja privilegijev elit, pri čemur sodstvo na žalost igra pomembno vlogo. Vzpostavitev enakosti pred zakonom je absolutni pogoj za normalno delovanje demokratične države," je dejal Janša.

Glede reforme slovenskega pravosodnega sistema je povedal, da mora biti slovensko sodstvo najprej in predvsem sposobno resne refleksije celotne situacije in samokorekcije. Veliko bi k dvigu zaupanja in ugleda sodstva pripomogla javnost obravnav, morda tudi neposredni prenos obravnav preko spleta. Javnost vseh sodnih vpisnikov in dosledno izvajanje odgovornosti sodnikov za njihove odločitve bi v sodni sistem vnesla preglednost in nadzor javnosti nad delovanjem sodnega sistema. Kot zgled za reformo je izpostavil Slovaško.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  06 .08. 2021 ob  09: 13
Janša se sklicuje na veljavnost ustave R Slovenije pred EU, četudi jo vsakič, ko je oblasti, brezsramno krši in je ne upošteva! Dvoličnost brez primere, za kar pa bi morala biti pristojna institucija EU, če v pristopnih pogajanjih država da zavezo po upoštevanju lastne ustave!
Marko |  06 .08. 2021 ob  08: 51
"Pravo EU je nad nacionalnimi zakoni, ni pa nadrejeno ustavam držav članic. Nobena EU institucija nima pravice, da katerikoli članici nalaga nekaj, kar je v nasprotju z njenim ustavnim redom," praavi Janša. Je pozabil povedat, da mora ustava države članice biti usklajena s pravom EU. Enkrat ko si sprejet v EU, pa ne moraš kar tako spreminjat ustavo z zakoni, ki so v nasprotju z EU in si to tolmačit kot Janša. Če ima Janša prav, potem je EU pravo brezpredmento, ko imaš za vstopit v EU ga sprejmeš, potem pa ga spremeniš kot se ti zapaše.
kokodek |  05 .08. 2021 ob  23: 43
Janša ima prav, ker nismo vsi pred zakonom enaki, je njegov primer patria zastaral. Če se držimo njegovih trditev, tudi sam ne bi smel biti na oblasti, ker je bil v prejšnji državi zagrizen komunist.
Ištrijan |  05 .08. 2021 ob  22: 26
Kaksno bedarijo je ta "zasluzni profesor prava" na novo pogruntal?!

Se je taga ucil na pristinski univerzi ali na orbanovi?!
vseved |  05 .08. 2021 ob  21: 36
Janša je komunist . Je tudi zločinec?