JANŠA PO ZAVRNITVI NOVELE ZAKONA O VODAH: "Brez drame"

Slovenija

Skoraj 675.000 volivcev je na referendumu zavrnilo novelo zakona o vodah, kažejo delni neuradni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Pobudniki referenduma ocenjujejo, da imajo ljudje dovolj oviranja demokratičnih pravic. V delu opozicije izid vidijo predvsem kot nezaupnico vladi, premier Janez Janša pa je zapisal: Brez drame.

Po skoraj 100 odstotkih preštetih glasovnic je po delnih neuradnih izidih proti noveli zakona glasovalo 86,58 odstotka volivcev. Referendumska udeležba je bila druga najvišja doslej; višjo je imel le referendum, ki je leta 2007 potekal hkrati s predsedniškimi volitvami.

Da je zakon na referendumu zavrnjen, je morala proti glasovati večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volilnih upravičencev. Nasprotniki so kvorum dosegli, saj je proti po zadnjih delnih neuradnih izidih glasovalo 674.114 volivcev.

Glas za pa je po 99,90 odstotka preštetih glasovnicah oddalo 104.525 oziroma 13,42 odstotka volivcev.

Pobudniki referenduma, združeni v Gibanju za pitno vodo, so prepričani, da so glasovi proti noveli temeljili na mnenju stroke in delu nevladnih organizacij. Glas proti je znak, da imajo ljudje dovolj oviranja demokratičnih pravic, izraža pa tudi nestrinjanje s trenutnimi politikami, je dejala predsednica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Po oceni predsednika Eko kroga Uroša Macerla so ljudje "jasno pokazali, da sta voda in narava tisti, ki ju ne dajo, da se zavedajo, da je to morda največ, kar Slovenija ima, in da bodo to branili". "To je zmaga srčnosti in aktivacije dobrih ljudi, ki želijo spremeniti stvari na bolje," je poudaril.

Kovačeva pa je dodala, da se že pojavljajo očitki, da so bili glasovi čustveni. "In pravim: gotovo so bili. A temeljili so na jasnem mnenju stroke, temeljili so na delu okoljevarstvenih organizacij, ki jih je oblast nenehno spregledovala, temeljili so na tem, da imajo ljudje dovolj oviranja demokratičnih pravic in temeljili so na tem, da so nam narava, skupnost in javno dobro enotne vrednote. To je upanje in največja zmaga od vsega," je poudarila.

"Da so ljudje odreagirali čustveno", je ocenil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Dejal je, da je bil referendum ugrabljen in zlorabljen za druge cilje, tudi politične.

Ne glede na rezultat referenduma si bodo na ministrstvu za okolje in prostor po Vizjakovih besedah vedno prizadevali za ohranjanje okolja, narave in slovenskih voda. "Tudi namen in cilj tega zakona je bil takšen - kako dodatno zaščititi priobalni pas, omejiti gradnjo in nameniti več denarja za vzdrževanje vodotokov," je dejal.

Zavrnitev novele pa ni preveč vznemirila premiera Janeza Janše. "Brez drame," je zapisal na Twitterju ter vprašal, ali kdo pozna kakšno levo vlado, ki je odstopila po izgubljenem referendumu. Zahvalil se je vsem, ki so glasovali, kakorkoli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  13 .07. 2021 ob  06: 07
Občina Izola je pohitela. Dva dni pred referendumom sprejela OPN gradnja luksuznih stanovanj 20 metrov od morja.

Pa se visoki dimnik bodo podrli.
Vse za vikendase.......
vseved |  12 .07. 2021 ob  14: 26
Ljudstvo je odločilo! Če bi zakon obstal, bi se Janša in Vizjak tolkla po porsih in se hvalila.
jogi |  12 .07. 2021 ob  14: 24
Velika zmaga!
magik |  12 .07. 2021 ob  13: 57
Hahaha, referendum je bil ugrabljen in zlorabljen hahaha.
Ko jim ne gre tako kot so si zamislili, sledi Cefizljevska paranoidna himna o zlorabah in prevarah.
kokodek |  12 .07. 2021 ob  11: 20
10
tovariši janševiki, včeraj smo izrazili naša pozitivna čustva
Ištrijan |  12 .07. 2021 ob  10: 45
14
Eh Janez.....ti o drami, dejanski pa si sam največja tragedija za našo družbo!
Fritla |  12 .07. 2021 ob  09: 10
17
Ma o kateri drami govori ta tovariš Ivan-Janez ?
Jaz vidim samo radost, veselje, optimizem in dobro voljo ob spoznanju, da smo včeraj imeli praznik demokracije.