JANŠA PO ODLOČITVI KOZLOVIČEVE: "Čas, ko je padel zadnji tožilski konstrukt ... primeren za odstop pravosodne ministrice"

Slovenija

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič se je odločila za odstop. Odstopna izjava je že na poti predsedniku vlade Janezu Janši, so poročanje medijev potrdili na ministrstvu za pravosodje. Razlog je zaplet glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Vlada se je na današnji seji odločila ponoviti postopek izbire in imenovanja kandidatov za evropska delegirana tožilca, je na Twitterju sporočil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Kot je dodal, "nov poziv pomeni premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo".

Vlada je danes sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, ki pa je po oceni Kozlovičeve strokovno neutemeljen. "Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU," je ministrica zapisala v odzivu.

"Res je, da je v sistem Evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanjem na škodo sredstev Evropske unije," je še navedla.

Dodala je tudi, da "spoštovanje veljavne zakonodaje in njenih postopkov zagotavlja pravno varnost in s tem tudi pravno državo, za kar sem se vedno in se bom zavzemala".

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek obžaluje odločitev ministrice za pravosodje iz strankine kvote za odstop s funkcije. SMC bo v najkrajšem času predlagala njenega naslednika ali naslednico, je Počivalšek napovedal na Twitterju.

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je na Twitterju navedel, da v poslanski skupini odstop Kozlovičeve, ki je povsem legitimen, obžalujejo in pričakujejo, da vlada postopke v zvezi z izbiro tožilcev izpelje transparentno in brez dvomov o njihovi korektnosti.

Premier Janez Janša je na Twitterju v odzivu na odstop ministrice za pravosodje Kozlovič zapisal, da je predsednika SMC Počivalška že zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Ob tem pa je zapisal, da je "čas, ko je na sodišču padel še zadnji, 24. tožilski konstrukt proti Francu Kanglerju, zelo primeren za odstop ministrice za pravosodje". "Žal je bilo v zadnjem letu premalo narejeno, da se take zlorabe tožilstva in drastična kršenja človekovih pravic ne bi več ponavljala," je navedel Janša.

Nekdanji mariborski župan, danes pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Kangler je namreč prek Twitterja pred dnevi sporočil, da je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo specializiranega državnega tožilstva v zadevi Lutkovno gledališče in da bo "zaključena zadnja, 24. ovadba".

Počivalšek je po drugi strani na Facebooku ocenil, da je imenovanje evropskih delegiranih tožilcev preveč pomembna zadeva, "zato ne sme biti niti sence dvoma o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov".

Tudi kompromisni predlog, ki ga je nedavno podal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, po katerem bi Slovenija najprej imenovala enega kandidata za delegiranega evropskega tožilca, je po pisanju Počivalška "za mnoge strokovnjake postopkovno sporen", saj bi s tem vlada presegla svoja zakonska pooblastila.

[DELEGIRANJE EVROPSKIH TOŽILCEV] ???? Pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev gre za preveč pomembno zadevo, zato ne...

Objavil/a Zdravko Počivalšek dne Četrtek, 27. maj 2021

Kot je še dodal, je ugotavljanje, ali sta bili predlagani imeni izbrani v skladu z zakonom, potekalo pod izjemnim medijskim pritiskom. Poleg tega so se že mesece pred iztekom roka za pošiljanje predloga evropskemu javnemu tožilstvu k izvajanju tega pritiska pridružili tudi nekateri posamezniki z evropske ravni, kar je "nesprejemljivo vmešavanje v naše notranje zadeve, ki ga nikakor ne bomo dopustili".

"Pri tem je pomembno izpostaviti, da je sodelovanje držav članic v tem sistemu prostovoljno in da pet članic sploh ni pristopilo k sistemu in v njem ne bodo sodelovale," je še dodal.

Današnji sklep vlade je bil sicer pričakovan. Spletno Delo je namreč že v torek objavilo predlog sklepa, ki ga je v ponedeljek pripravil generalni sekretariat vlade, in s katerim bi vlada ustavila in razveljavila celoten postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev ter obenem razpisala nov poziv k vložitvi kandidatur.

Postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije stoji že več mesecev, ker naj bi bila kandidata, ki ju je za ta položaj predlagal državnotožilski svet, Matej Oštir in Tanja Frank Eler, moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

Vlada se tako s predlaganima kandidatoma nikoli ni seznanila, čeprav je Evropska komisija Slovenijo že večkrat pozvala k ukrepanju, saj naj bi evropsko javno tožilstvo začelo delovati 1. junija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  27 .05. 2021 ob  14: 54
10
Ob upoštevanju postopkov pri imenovanju bi se dalo zgoditi, da bo JJ tudi pravosodni minister za 3 mesece potem pa na volitve. Ker 46 glasov je lahko prevelika ovira.
vseved |  27 .05. 2021 ob  14: 51
Prepozno !
Ištrijan |  27 .05. 2021 ob  14: 06
10
Meglio tardi che mai, bi lahko rekli, čeprav mislim, da bi bilo boljše, da bi se to zgodilo, prima, molto prima!

Zdaj bo pa še bolj pestro, ko bomo imeli tistega predsednika vlade in pravosodnega ministra hkrati......
Fritla |  27 .05. 2021 ob  14: 05
22
No, sedaj bo to mesto končno lahko prevzel major Perič.
Njemu ni problem izvrševati ukaze vrhovnega komadanta.