JANŠA ODŠEL V IZRAEL, NI PA OBVESTIL MINISTRSTVA: Napovedal selitev veleposlaništva v Jeruzalem, kaj pravijo v vladi?

Slovenija

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter veleposlaništvo v Tel Avivu nista bila obveščena o nedavnem obisku predsednika SDS Janeza Janše v Izraelu, je na seji odbora DZ za zunanjo politiko potrdila državna sekretarka Sanja Štiglic. Glede domnevnih napovedih Janše o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem je zatrdila, da vlada nima tega namena.

Janša je Izrael v začetku minulega tedna obiskal v okviru Mednarodne demokratske unije (IDU), ki združuje okrog 80 desnih strank. Kot del delegacije se je srečal z več visokimi predstavniki države, med drugim z zunanjim ministrom Izraelom Kacem. Obiskal je tudi kibuc Kfar Aza, ki so ga oktobra lani napadli pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Glede na objave IDU in drugih virov na omrežju X, ki jih je poobjavil tudi Janša, je vodja SDS tam med drugim napovedal, da bi v primeru vnovičnega vodenja vlade preselil slovensko veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Ob njegov obisk se je danes na seji OZP obregnil poslanec Lenart Žavbi (Svoboda), češ da je bil neusklajen z zunanjim ministrstvom, Janševa tam izražena stališča pa da so bila v nasprotju z uradnimi stališči slovenske zunanje politike. Po njegovih besedah je poleg napovedi selitve veleposlaništva izrazil tudi podporo vladi Benjamina Netanjahuja pri napadih na Gazo in zanikanje reševanja palestinsko-izraelskega spora, ki bi vodilo do rešitve dveh držav.

Žavbi je prepričan, da Janša vodi vzporedno zunanjo politiko in z neusklajenostjo škodi Sloveniji, kar da je zlasti sporno sedaj, ko je nestalna članica Varnostnega sveta ZN.

Državna sekretarka na MZEZ Sanja Štiglic je potrdila, da ministrstvo in veleposlaništvo v Tel Avivu nista bila obveščena o obisku Janše, ki je bil, kot razumejo, strankarski obisk. Kot je dejala, ni na ministrstvu, da komentira aktivnosti poslancev, si pa želijo, da bi bili vsi v tujini čim bolj usklajeni.

Zatrdila je še, da vlada nima namena seliti veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. "Slovenija namreč namerava slediti mednarodno uveljavljenemu stališču, da se ne sme spreminjati statusa Jeruzalema, in tja ne bo selila veleposlaništva, dokler ne bo dosežen mirovni dogovor med Izraelci in Palestinci in rešitev dveh držav," je dejala in dodala, da gre pri tem za stališče vseh dosedanjih vlad, odbora DZ za zunanjo politiko in Evropske unije.

Janeza Janše, ki je sicer član OZP, danes na seji ni bilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  28 .02. 2024 ob  22: 49
In tam naj ostane. Bela čepica.
kokodek |  28 .02. 2024 ob  21: 52
ManofSteel, kaj te janez ni vzel s sabo, samo prapšam
Ištrijan |  28 .02. 2024 ob  16: 44
11
Bolnik in večni zdrahar! Prav se mu vidi, da uživa ob takšnih dogodkih, ko lahko s svojimi bolanimi izjavami in ravnanjem dviguje prah v javnosti in v družbi povzroča dodatne konflikte. Nevaren človek, še enkrat, hudo duševno moten. Takšni vojni dobičakrji in hujskači nikoli ne bi smeli imet na razpolago kakršnih koli oblastnih vzvodov in položajev. Zaradi takšnih smo lahko vsi, prav vsi (tudi njegovi lastni verniki), ogroženi in v nevarnosti. NIKOLI VEČ JANŠA!!!
vseved |  28 .02. 2024 ob  15: 34
Ne samo to, tudi slovensko vojsko bo poslal v Ukrajino,ko bo spet na oblasti.V Bruslju pa bosta Hojs in Grims iskala in preganjala komuniste.
joe jaxson |  28 .02. 2024 ob  14: 11
12
dej janxa zbudi se in pristani na zemljo in mesto, ki ti pripada ! štronco !
ManofSteel |  28 .02. 2024 ob  13: 58
-14
Čaki mal, zakaj pa bi moral obvestit ministrstvo, ko pa je šel kot civilistjQuery112306643291899265764_1709125030919?
Hamasovcem v Sloveniji se je čist skeglalo...bwahahaha