JANŠA O UKREPIH: Če držijo napovedi zadnjih dni, bomo na rahljanje ostrejših ukrepov "čakali krepko v februar"

Slovenija

Če bodo načrtovane dobave cepiv realizirane, lahko že do začetka poletja dosežemo 70-odstotno precepljenost prebivalstva, je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal premier Janez Janša. Glede trenutne epidemiološke slike je dejal, da se izboljšuje, a da v ponedeljek še ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov.

Po Janševih besedah bo vlada o morebitnem sproščanju ukrepov odločala na seji v sredo. Ali bo ugotovila, da smo iz črne faze prešli v rdečo, ko je mogoče začeti sproščati nekatere ukrepe, bo po njegovem mnenju znano na sami seji, "trendi zadnjega tedna pa so optimistični".

Kljub temu pa drastičnega rahljanja ukrepov po Janševih besedah še ni na vidiku. "Če držijo napovedi zadnjih petih ali šestih dni, to pomeni, da bomo na oranžno fazo, v kateri lahko začnemo odpravljati najbolj ostre ukrepe, čakali krepko v februar," je povedal.

Smo pa po njegovih besedah blizu prehoda iz črne v rdečo fazo. Če bi do tega prišlo, bi to pomenilo, da bi lahko v regijah, ki dosegajo merila za sproščanje, odpravili nekatere ukrepe. Pri tem je navedel odprtje šol za učence prvega triletja in vrtcev po t. i. C programu, "kar pomeni, da so razredi manjši".

Na izboljševanje epidemioloških razmer bo sicer po prepričanju odgovornih bistveno vplivalo tudi cepljenje, ki je steklo konec decembra. Janša je danes povedal, da ima Slovenija za letos naročenih in odobrenih 2,75 milijona odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, 470.000 odmerkov cepiva podjetja Moderna. Skupno gre za 3,2 milijona odmerkov, ki bodo zadostovali za cepljenje 1,6 milijona ljudi.

Slovenija ima naročenih tudi nekaj manj kot 1,4 milijona odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca, nekaj več kot milijon odmerkov cepiva podjetja CureVac in 940.000 odmerkov cepiva podjetja Janssen. Trenutno najbližje odobritvi je cepivo AstraZenece, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila po besedah Janše odločala 29. januarja.

Povedal je še, da imajo izvajalci cepljenja navodilo, naj se dosledno upošteva vrstni red, določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja. Ta upošteva načelo, da cepivo najprej dobijo tisti, ki so najbolj ogroženi in pri katerih obstaja večje tveganje za potek bolezni.

Navodilo je tudi, naj imajo izvajalci cepljenja vnaprej pripravljene sezname oseb iz iste prioritetne skupine, ki je po strategiji na vrsti za cepljenje, in ki jih lahko takoj pokličejo, če jim zaradi neudeležbe vabljenih ali drugih razlogov ostanejo odmerki cepiva.

Navodilo je tudi, naj izvajalci izkoristijo šesti odmerek cepiva podjetij Pfizer in BioNTech.

Po Janševih besedah cilji, ki naj bi jih v četrtek potrdil virtualni vrh EU, predvidevajo, da bi v EU do marca cepili vse zdravstvene delavce in vse starejše od 80 let, do poletja pa nato najmanj 70 odstotkov celotnega prebivalstva. Ob pogoju, da bodo dobave cepiv takšne, kot so sporočene, bi lahko v Sloveniji ta cilj dosegli tudi že nekoliko prej, je dodal.

Odzval se je tudi na nekatere pomisleke glede zanesljivosti hitrih testov, ki jih je kupila Slovenija. "Podatki pristojne institucije kažejo, da so ti testi uporabni za namen, za katerega se uporabljajo, nikoli pa ni bilo rečeno, da so 100-odstotni," je dejal. Podobne teste po njegovih besedah uporabljajo po vsej Evropi.

Za t. i. angleški cev koronavirusa pri nas pa je dejal, da so vsi, ki se pri nas ukvarjajo s covidom-19, prepričani, da ga imamo pri nas že nekaj časa. Čudno bi namreč bilo, da je povsod v naši okolici, le pri nas ne, je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija