JANŠA O KONSTRUKTIVNI NEZAUPNICI: "Do glasov za padec vlade bi tako prišli s protipravnimi in kriminalnimi pritiski"

Slovenija

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče včeraj dejal, da možnost, da bi bila konstruktivna nezaupnica trenutni vladi izglasovana, obstaja, ni pa velika. Po njegovi oceni pa to ne bi pomenilo, da bi KUL postavila novo vlado iz strank, zaradi katerih je vlada enkrat že razpadla, temveč bi to prineslo predčasne volitve.

Janša meni, da glede na to, kako se "lomi roke" poslancem DeSUS, se jim "grozi in izsiljuje", da se bo tak pristop nadaljeval tudi pri poslancih SMC. Do glasov za padec vlade bi tako prišli s "protipravnimi in kriminalnimi pritiski", je dejal.

Predčasne volitve so po Janševi oceni logičen interes vsaj dveh strank v Koaliciji ustavnega loka (KUL). Premier je izpostavil stranko Levica, s katero SD po njegovih besedah tekmuje v tem, "kdo bo bolj destruktiven in radikalen", zaradi česar predsednica SD Tanja Fajon po njegovi oceni potaplja svojo stranko. Stranka Levica bo zato glasovala za padec vlade, "po tem pa bo kak glas umanjkal za to, da se postavi nova," je dejal Janša.

To bi pomenilo volilno kampanjo sredi vrha epidemije, je dejal in dodal, da so enako že naredili. "Marjan Šarec je vrgel puško v koruzo na začetku epidemije in zahteval volitve. Predstavljajte si, kako bi bila spomladi videti Slovenija, če bi s praznimi skladišči šli v volilno kampanjo," je dejal.

Menil je, da konstruktivna nezaupnica morda lahko uspe, da pa bi "iz istih sestavin", zaradi katerih je enkrat že razpadla, sestavili vlado, ki bi bila učinkovita, pa po Janševi oceni ne verjamejo niti največji optimisti na levi strani političnega prostora. Na vprašanje, ali zaupa koalicijskim partnerjem, je premier odgovoril, da zaupa tistim, ki so v vladi, medtem ko tistim, ki so v državnem zboru "kakor kateremu".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  14 .01. 2021 ob  14: 30
Verjetno tudi več kot sto milijonov € v Interevropi ni "izginilo" preveč pravno, pa ni bil nihče kaznovan in denarja ni več. Kdo je poslal diplomanta pešadijske akademije JLA Andreja Lovšina, da nam uniči veliko zdravo podjetje v Koper? JJ ja je imenoval za direktorja in poslal v Koper.
goldhorn |  14 .01. 2021 ob  14: 26
-1
KPK čaka veliko dela. Že raziskujejo koliko je kasiral Židan za prestop v SD?
forešter4 |  14 .01. 2021 ob  10: 29
-1
kdaj bo voščil Bidenu ? ni pametno krhkati odnosov z velesilami...
vseved |  14 .01. 2021 ob  08: 58
-2
Gnida komunistična !