JANŠA NAJ BI DOBIL ZADOSTNO PODPORO: Tako si nova koalicija deli ministrstva

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor bo danes z vodji poslanskih skupin SDS, SMC, NSi in DeSUS opravil drugi krog posvetovanj o možnosti sestave nove vlade. O njej so se po neuradnih informacijah TVS in portala Necenzurirano.si v ponedeljek tudi že dogovorili, končno besedo pa naj bi danes dali organi strank. Pahorjevo dokončno odločitev o mandatarju je tako pričakovati v sredo. Predsednik SDS naj bi medtem že delil resorje.

Janez Janša

Po sicer še neuradnih podatkih portala Necenzurirano.si, naj bi bodoči mandatar Janez Janša računal na podporo 51 poslancev. Janšo naj bi tako podprlo 26 poslancev SDS, sedem poslancev NSi, devet iz vrst SMC (vsi razen Janija Moederndorferja), pet poslancev DeSUS, oba poslanca manjšin in po najmanj en poslanec Slovenske nacionalne stranke (SNS) oziroma Stranke Alenke Bratušek, najverjetneje Marko Bandelli.

Če mu bodo vodje poslanskih skupin izrekli podporo, se bo predsednik Borut Pahor z Janšo predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal. V skladu z ustavnimi roki mora Pahor odločitev sporočiti najpozneje do vključno petka.

Janša naj bi medtem že delil resorje. SDS naj bi pripadlo pet ministrstev in še dva resorja brez listnice. Ministrstvo za finance naj bi vodil Andrej Šircelj, ministrstvo za zunanje zadeve bi pripadlo Anžetu Logarju, ministrstvo za infrastrukturo pa Andreju Vizjaku, neuradno poroča Necenzurirano.si. SDS bi dobila še ministrstva za okolje in prostor, za kulturo, za kohezijo in za Slovence po svetu.

Zvonko Černač

Med temi resorji naj bi bilo še deloma odprto ministrstvo za infrastrukturo, ki so si ga želeli tako v SMC kot NSi. Po zadnjih informacijah portala so se mu v SMC že odrekli, ni pa še jasno, v kolikšni meri nanj računajo v NSi. V zraku je tudi še ministrstvo za notranje zadeve, ki si ga želi SDS, saj bi v nasprotnem primeru ostala brez represivnih resorjev. Kot možna kandidata za ministra sta po pisanju portala Zvonko Černač in Božo Predalič.

NSi naj bi skoraj zagotovo pripadlo ministrstvo za obrambo, ki naj bi ga vodil Matej Tonin, ter za delo, družino in socialne zadeve, ki ga trenutno še vodi zdaj že nekdanja članica SMC Ksenija Klampfer. Po informacijah portala je NSi dokončno izpadla iz igre za predsednika državnega zbora, ki si ga je želel Tonin.

Novega predsednika zbora naj bi tako izbirala SMC. Med kandidati se omenjajo Igor Zorčič, Janja Sluga in Miro Cerar. SMC naj bi sicer dobila še štiri ministrstva: za pravosodje, med kandidati za vodenje se tudi tu omenja Zorčič; za gospodarski razvoj in tehnologijo, na katerem ostaja Zdravko Počivalšek; za izobraževanje, kjer se kot kandidat omenja Mitja Slavinec; ter za javno upravo, za katerega vodenje je najresnejši kandidat Nejc Brezovar.

Aleksandra Pivec

DeSUS naj bi dobila dva resorja, in sicer za zdravje, ki ga bo predvidoma vodil Tomaž Gantar, in za kmetijstvo, ki ga že zdaj vodi Aleksandra Pivec. Položaji državnih sekretarjev pa za zdaj še niso razdeljeni, še poroča portal.

Zadnjo besedo bodo danes imeli organi strank, ki bodo presodili, ali je tisto, kar so vodstva izpogajala s potencialnimi partnericami, sprejemljivo, ali pa bodo predčasne volitve. Pred seboj naj bi imeli osnutek koalicijske pogodbe, pomemben pa je tudi kadrovski razrez v potencialni vladi. Popoldne bosta najprej zasedala izvršni odbor in svet DeSUS, pozno popoldne oz. proti večeru pa naj bi o vstopu v Janševo vlado odločali tudi organi SMC in NSi. Kdaj se bodo sestali organi SDS, ni znano. Gotovo bodo o dogajanju dopoldne razpravljale tudi poslanske skupine.

Pričakovati je, da bodo razprave na organih sredinskih strank vsaj nekoliko razgrete, saj stališča o sodelovanju z Janšo niso enotna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  25 .02. 2020 ob  17: 39
@vseved - Žanko in njegova punca bosta dobila posebno nalogo na Ministrstvu za kmetijstvo - sektor živinoreja (verjetno ni treba ugibati, katere živali) ...
tonemakarone |  25 .02. 2020 ob  16: 18
ištrijan:Janez je pravi Slovenec in domoljub in mi vsi tudi. že pojemo Slovenija od kot lepote tvoje (Avsenik) in srečno Mlada Slovenija (Lojze Slak)
tonemakarone |  25 .02. 2020 ob  15: 18
-4
Hvala Bogi ,da imamo Janšeka..
Ištrijan |  25 .02. 2020 ob  12: 49
Gnjus nagravzni in z njim vsi ki ga podprejo!
olor |  25 .02. 2020 ob  11: 02
Oblast je slast in upam da ne bo dolga vladavina.
vseved |  25 .02. 2020 ob  08: 01
Kaj pa Žan Mahnič?