JANŠA KUJE NAČRT, KAKO SI POKORITI POP TV? Dosegel naj bi že nadzor nad novinarskim poročanjem

Slovenija

V SDS že od prevzema oblasti ne skrivajo nezadovoljstva nad poročanjem komercialne televizije Pop TV. Zato naj bi po pisanju portala Necenzurirano stopnjevali pritisk na češke lastnike. V strogi tajnosti naj bi se pripravljal načrt, s katerim bi vladajoča politična stranka s pomočjo Telekoma Slovenije prevzela oblast nad medijsko hišo Pro Plus ter časopisno hišo Delo.

Po informacijah novinarjev portala Necenzurirano naj bi posamezniki iz Slovenije, ki so blizu SDS in NSi, v zadnjih tednih skušali češko skupino PPF, lastnika Pop TV, prepričati v nakup časnika Delo. Slednji je v lasti FMR, krovne družbe idrijske skupine Kolektor.

Načrt naj bi bil, da Čehi prevzamejo Delo, družbi FMR pa v zameno ponudijo lastniški delež v Pro Plusu. Tako bi poleg Pop TV in Kanala A obvladovali še Delo in Slovenske novice, ki sta najbolje prodajana dnevna časopisa v Sloveniji. Vstop družbe FMR v Pop TV naj bi bil za podjetje Kolektor Koling pomemben predvsem zato, ker vodi konzorcij za gradnjo drugega tira med Divačo in Koprom.

Kaj bi imel Janša od tega, da Čehi prevzamejo Pop TV?

Po pisanju necenzurirano.si naj bi v SDS in NSi ocenili, da bo češko skupino PPF v naslednjih mesecih s pomočjo Telekoma Slovenije, ki je v državni lasti, moč stisniti v kot. Telekom ima namreč s Pro Plusom pogodbo o predvajanju oziroma retransmisiji, od leta 2017 pa Pop TV in Kanal A zaračunava televizijskim operaterjem.

A Čehom naj bi bilo namignjeno, da je to pogodbo mogoče kadarkoli prekiniti oz. spremeniti v njihovo škodo. Telekom namreč po podatkih portala Pro Plusu predvajanje obeh programov plačuje dražje kot njegov konkurent Telemach. Možne spremembe pogodbe s Telekomom pa bi lahko "odprle" tudi pogoje iz ostalih pogodb med Pro Plusom in operaterji. Za ta projekt naj bi Telekom najel Francija Matoza, dolgoletnega odvetnika Janeza Janše in SDS.

Da je Janši že v preteklosti uspelo s pritiski na lastnike Pro Plusa, naj bi pričale informacije, da so Čehi pričeli izvajati bolj poostren nadzor nad novinarskim delom ekipe Pop TV. Naročali naj bi recimo prevode njihovih prispevkov in jih opozarjali, ko so preveč kritično do oblasti. Vlada naj bi na PPF pritiskala tudi preko zunanjega ministrstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  04 .06. 2021 ob  13: 08
@istriano, ma daj, ne nakladaj.
Istriano |  04 .06. 2021 ob  08: 52
Kakšne neumnosti. Desne stranke kontrolirajo v naši državi samo eno neugledno micro televizijsko hišo, eno radijsko postajo na robu bankrota in nekaj nepomembnih revij. To je vse. Vse ostalo imajo pod kontrolo drugi. In isto je s kapitalom.
td |  04 .06. 2021 ob  08: 44
@vseved, oni in tisti, ki temu zlu dajo glas. No, nekateri so bolniki, drugi pa samo oportunisti brez morale.
vseved |  04 .06. 2021 ob  08: 00
Kdo je bolan? Janša? Ne, bolniki so Počivalšek, Tonin, Jelinćič