JANKOVIĆ DANES DVAKRAT NA SODIŠČU: Zavrnil krivdo glede hladilne strojnice v Stožicah; drugo obtožnico označil za "domišljijski spis"

Slovenija

Specializirano državno tožilstvo vztraja pri obtožnici zoper Zorana Jankovića in njegova sinova glede domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja tudi potem, ko je obramba predložila odločbo Fursa, po kateri Janković davčnih obveznosti iz tega naslova nima.

Zoran Janković, Foto: Nebojša Tejić/STA

Obtožnica Zoranu Jankoviću očita kaznivo dejanje zatajitve finančnih obveznosti, njegovima sinovoma Juretu in Damijanu Jankoviću pa pomoč pri tem kaznivem dejanju, je na današnjem začetku glavne obravnave v predstavitvi obtožnice dejala tožilka Blanka Žgajnar.

Tožilstvo Jankovića obtožuje, da se je izognil plačilu davka na dobiček od kapitala pri prodaji delnic Mercatorja. Očita mu, da leta 2007 ni vložil napovedi davka na dobiček od kapitala, potem ko naj bi s prodajo 47.000 delnic zaslužil nekaj manj kot 689.000 evrov, od česar bi moral plačati nekaj več kot 103.000 evrov davka.

Jure Janković, Foto: Nebojša Tejić/STA

Tožilstvo med drugim trdi, da so obtoženi v več poslih "rotirali" milijardo tolarjev (okoli 4,17 milijona evrov) posojila, ki ga je pri Factor banki najela družba Electa Holding.

Med drugim naj bi družba Electa Holding denar nakazala Zoranu Jankoviću, ta pa naj bi ga kot brezobrestno posojilo nakazal družbi Electa Inženiring, ki naj bi s tem denarjem od Zorana Jankovića v dveh poslih (s 24.390 in 22.620 delnicami) kupila delnice Mercatorja. Milijardo tolarjev naj bi nato znova rotirali tako, da naj bi denar nakazali kot brezobrestno posojilo Electi Holding. Ta naj bi nato okoli 884 milijonov tolarjev takoj nakazala Zoranu Jankoviću kot del kupnine za Electo Inženiring, Janković pa naj bi ta denar znova takoj nakazal Electi Holding kot posojilo. Electa Holding naj bi nato v treh delih Factor banki vrnila posojilo.

Damijan Janković, Foto: Nebojša Tejić/STA

Delnice naj bi bile po navedbah tožilstva pri Electi Inženiring "parkirane" do leta 2006, ko jih je družba prodala nemški banki Deutsche Bank.

Jankovićev odvetnik: Rubež je bil napaka, znasek naj se vrne z obrestmi

Zagovornik Zorana Jankovića Janez Koščak je danes sodišču predložil najnovejšo odločbo Finančne uprave RS (Furs) z 8. novembra, s katero uprava po odvetnikovih besedah ugotavlja, da je bil rubež Zorana Jankovića napaka in da se mu znesek z obrestmi vrne. Na podlagi prvotne odločbe takratne davčne uprave glede davčnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja so namreč Jankoviću, kot je povedal danes po obravnavi, rubili dve tretjini (od okoli 3000 evrov neto) plače, doslej je bilo zarubljeno okoli 54.000 evrov.

Janković je sicer v odgovoru na obravnavi med drugim dejal, da je pričakoval, da bo tožilka obtožnico umaknila, potem ko je finančna uprava po osmih letih ugotovila, da ni bilo nepravilnosti, in je ustavila postopek. Navedbe v obtožnici je označil za "domišljijski spis in nebuloze", postopke proti njemu in sinovoma pa za "uničevanje ljudi". "Tole danes je žaljivo poslušati," je dejal in dodal, da očitno "nekdo dvomi o mojem inteligenčnem kvocientu".

Tudi zagovorniki Jureta in Damijana Jankovića ter družbe Electa Inženiring so menili, da obtožnica nima podlage, saj da bi moral davčni organ za to ugotoviti davčno obveznost.

"Davčna odločba ni pogoj za pregon tega kaznivega dejanja," pa je v izjavi medijem po obravnavi dejala Žgajnarjeva in dodala, da so po oceni tožilstva še vedno izpolnjeni znaki očitanega kaznivega dejanja ne glede na to, kaj je odločila davčna uprava in kakšen je bil njen dokončni izkupiček.

"Znaki kaznivega dejanja so nekaj drugega kot davčni prekrški in ugotovitve davčne uprave. Gre za t. i. tiho blanketno normo - določilo kazenskega zakonika se ne sklicuje na davčne postopke, je pa te treba poznati, da se lahko konkretizira način izvršitve kaznivega dejanja," je dodala tožilka.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Janković: "To je norčevanje"

Janković je v izjavi po obravnavi povedal, da je pričakoval, da bo tožilka obtožnico umaknila v izogib izgubljanju časa. "Kajti postopek je začela na podlagi zahteve Fursa, ki je ugotovil neki davek, ki ga ni. Po osmih letih preganjanja in žaljenja mene in moje družine danes vztraja na postopku, ki nima dejanja," je dejal Janković.

"To je norčevanje ... odvetnik Koščak ji je poslal to odločbo Fursa o ustavitvi postopka ... Tožilka se gre svojo igro. Čas ji ne pomeni nič, stroški ji ne pomenijo nič. Moje mnenje je, da je hotela pred kamere pripeljati vse člane družine Janković," je dodal Janković.

Obtoženi so danes dejali, da vztrajajo pri izjavah iz preiskave in da na vprašanja ne bodo odgovarjali. Tožilka je predlagala zaslišanje direktorja uprave za nadzor na Generalnem finančnem uradu pri Fursu Tomaža Deželaka, ki bi med drugim povedal, kakšen je bil davčni postopek, kako je prišlo do zamenjav davčnih inšpektorjev in kako je prišlo do izdaje odločbe Fursa. Zagovorniki obtoženih so zaslišanju nasprotovali, saj da so odločbe Fursa jasne in ni potrebe, da bi jih kdo sodišču tolmačil.

Glavna obravnava se bo z izvajanjem listinskih dokazov nadaljevala 21. decembra, na naslednjem nadaljevanju 4. januarja pa bo po navedbah sodnice Mojce Kocjančič na vrsti zaslišanje prič.

Janković zavrnil tudi krivdo glede hladilne strojnice v Stožicah

Ljubljanski župan Zoran Janković in soobtoženi so na današnjem predobravnavnem naroku zavrnili krivdo v primeru domnevnih nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice. Zagovorniki obtoženih so bili med drugim kritični do dokaznega gradiva tožilstva, ki da je nepregledno in nejasno. Večina jih je predlagala izločitev dokazov.

Janez Koščak in Zoran Janković, Foto: Nebojša Tejić/STA

Obtožnica bremeni Jankovića, njegovega sina in šefa družbe Electa Damijana Jankovića, nekdanjega direktorja Energetike Ljubljana Hrvoja Draškovića, danes upokojenega Zlatka Srako iz Energoplana, Uroša Ogrina, nekdaj zaposlenega v Gradisu, Boštjana Stamejčiča iz Baze Dante ter Electo Inženiring.

Tožilstvo omenjenim očita, da naj bi Energetika Ljubljana po Jankovićevem posredovanju za tri milijone evrov kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah od graditelja omenjenega kompleksa, družbe Grep, čeprav ta sploh ni bil lastnik, ampak je imel le stavbno pravico. Ob tem naj bi bilo v že prej podpisani pogodbi določeno, da bo Energetika prostore dobila brezplačno.

Cena za prostor je sprva znašala 1,2 milijona evrov (brez davka), nato pa so sklenili, da Energetiki dodatno zaračunajo že plačani prostor za strojnico, tokrat so prostor zaračunali v kubičnih metrih. Pripravljen je bil aneks k prvotni kupoprodajni pogodbi, vrednost pa je narasla na več kot tri milijone evrov. V zapletenem krogu finančnih transakcij so se znašla podjetja, povezana z družino Janković, nekaj denarja naj bi se po prepričanju tožilstva steklo neposredno na županov račun.

Na današnjem predobravnavnem naroku so vsi krivdo zavrnili. Jankovićev odvetnik Janez Koščak je tožilstvu očital, da so dokazi nejasni in nepregledni, sodišče pa prosil, naj tožilstvu naloži, naj za posamezni dokaz utemelji, kaj z njim dokazuje. Enako kot večina zagovornikov drugih obtoženih je vložil predlog za izločitev dokazov.

"To so obvezni liki, ki se vedno dogajajo, izločitev dokazov, obramba seveda trdi, da je vse nezakonito, da sodnik ni nič predelal ... tožilstvo bo na predlog odgovorilo, nato bomo nadaljevali postopek," je po predobravnavnem naroku dejala tožilka Blanka Žgajnar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .12. 2021 ob  07: 55
Jankoviću se ne bo zgodilo popolnoma nič, ker Slovenija ni pravna država. In Ljubljančani ga bodo naslednjič spet izvolili.