JANJA GARNBRET ZMAGALA V KVALIFIKACIJAH: V petek finale za zgodovinsko zlato medaljo

Svet

Janja Garnbret bo predstavnica Slovenije v petkovem finalu kombinacije športnega plezanja na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. V finale najboljše osmerice, ki se bo merila za zgodovinsko zlato kolajno, je napredovala kot zmagovalka današnjih kvalifikacij.

Garnbretova je po prvi disciplini današnjega plezalskega maratona, hitrostnem plezanju, zasedala 14. mesto. Balvansko preizkušnjo je končala na prvem mestu, tretjo disciplino težavnost pa sklenila na četrtem. Zmnožek dosežkov ji je prinesel končnih 56 točk za najboljši dosežek kvalifikacij.

Najboljša slovenska športna plezalka je ključno razliko naredila v balvanskem plezanju, ko je bila na prizorišču Aomi Urban Sports Park razred zase. Edina je namreč vrhove štirih balvanov osvojila v prvem poskusu. To je storila povsem igraje in brez kakršnihkoli težav ter v slogu velike šampionke prevzela vodstvo v kvalifikacijah, ki ga ni več izpustila iz rok.

Na sporedu tega olimpijskega troboja je bila le še preizkušnja v težavnosti kombinacije športnega plezanja, ki je prvič na olimpijskih igrah. Slovenka je kot najbolje uvrščena tekmovalka na svetovni jakostni lestvici v 15-metrsko steno vstopila kot zadnja. Težavnost je končala na četrtem mestu na višini 30.

Skozi današnje kvalifikacijsko sito se je od 20 tekmovalk prebila zgolj najboljša osmerica, ki se bo v petek merila za premierno olimpijsko zlato v športnem plezanju. Druga je bila Chaehyun Seo s skupno 85 točkami. Južnokorejska najstnica je dobila tekmo v težavnosti z višino 40+, v hitrosti (17.) in balvanih pa je bila slabša od Garnbretove (5.).

Domača predstavnica Miho Nonaka je bila v kvalifikacijah tretja s četrtim mestom v hitrosti, osmim v balvanih in tretjim v hitrosti (96 točk). Četrta je njena rojakinja Akiyo Noguchi (162 točk), peta Američanka Brooke Raboutou (192 točk), šesta Avstrijka Jessica Pilz (198 točk), Poljakinja Aleksandra Miroslaw (380 točk), zmagovalka hitrosti, 20. v balvanih in 19. v težavnosti je bila sedma. Zadnje mesto v finalu je pripadlo Francozinji Anouck Jaubert (390 točk).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija