JADRALSKI ZLATI POKAL: Znova bodo predlagali Portorož

Slovenija

Organizatorji jadralskega zlatega pokala SSL so zaradi tehničnih in logističnih izzivov prestavili finale, ki je bil načrtovan med 28. oktobrom in 20. novembrom v Bahrajnu. Nov termin še ni znan. Kot možna nadomestna lokacija bo slovenska posadka Krpani predlagala Portorož.

Kot je povedal kapetan slovenske posadke Krpani Vasilij Žbogar, bo nov datum določen glede na jadralski koledar prihodnje leto in termine drugih velikih športnih tekmovanj. Če ne bo finala v Bahrajnu, se kot možna nadomestna lokacija omenja Oman. "Ampak mi bomo še enkrat ponudili naš Portorož," je napovedal Žbogar.

Po neuradnih informacijah je do prestavitve tekmovanja prišlo zaradi logističnih težav, zaradi velikih zamud pri dostavi jadrnic, kontejnerjev in drugega v državo gostiteljico ter zaradi trenutnih razmer, ki so zelo dvignile cene letalskih prevozov. Zaradi prestavitve so Krpani treninge prilagodili, sedaj so začeli delati z rezervami,  vseh članov posadke je dvaindvajset, enajst jih jadra.

Na prvem zlatem pokalu, ki je nastal po vzoru svetovnega prvenstva v nogometu, sodeluje 56 držav glede na lestvico SSL. Člani slovenske ekipe Krpani 1860 so si finale zagotovili julija na Neuchatelskem jezeru v Švici, ko so v kvalifikacijski skupini osvojili prvo mesto. "Po uspešnih kvalifikacijah sodimo zelo visoko in se nas druge ekipe kar bojijo, imamo tudi velike izkušnje z jadranjem na podobnih jadrnicah, kot bodo na finalu. Krpani pa bomo naslednje leto jadrali tudi na večjih regatah, da pridobimo izkušnje in imamo dodatni trening," je izpostavil Žbogar.

"Verjamem, da bo ta projekt stekel, mogoče z malo zamude. Imamo prednost, da smo bili skupaj in da skupaj tudi ostajamo ter smo pripravljeni delati naprej. Dobra priprava je ključ do uspeha," je navedel krmar Igor Lah. Tudi nekdanji veslaški olimpijec Jani Klemenčič, ki je na vitlu, je izpostavil gradnjo ekipe ne le na morju, ampak tudi na kopnem. "Menim, da je to najboljša jadralna posadka, ki jo je imela Slovenija doslej."

Ekipa že snuje nov skupni projekt. Gre za načrt štirih obalnih občin, da bi pripravili olimpijski jadralski teden v velikonočnem času, ko bi v slovensko morje povabili najmanj 1000 plovil, dogodek pa bi imel tudi tekmovalni pomen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija