JADRALSKI KRPANI V LOV NA FINALE ZLATEGA POKALA: Med njimi znani Primorci, Žbogar prepričan v uspeh

Slovenija

Slovenska ekipa Krpani bo naslednji teden, med 1. in 3. junijem, nastopila v kvalifikacijah na zlati pokal SSL v jadranju. Finale Zlatega pokala, ki je nastal po vzoru svetovnega prvenstva v nogometu, bo od 28. oktobra do 20. novembra v Bahrajnu. Kvalifikacije pa potekajo v Švici na Neuchatelskem in Ženevskem jezeru.

Na pokalu sodeluje 56 držav glede na lestvico SSL, ekipe, ki so razvrščene med 23. in 56. mestom, pa se od 19. maja merijo v kvalifikacijah, ki bodo v petih terminih potekale do 17. julija. V osmih skupinah bodo po štiri reprezentance, najboljši dve iz vsake skupine pa bosta nastopili v finalu skupaj z že 24 uvrščenimi. To je prvih 23 reprezentanc z jakostne lestvice in ekipa države gostiteljice.

Krpani Steklarna Hrastnik 1860 bodo nastopili pod vodstvom Vasilija Žbogarja, s tremi olimpijskimi medaljami najboljšega slovenskega jadralca doslej. Na Neuchatelsko jezero se bodo v začetku naslednjega tedna odpravili Gašper Strahovnik, jadralec na premcu (bowman), Tina Mrak, jadralka ob jamboru (midbow), Vid Jeranko, dvižničar (pitman), upravljavci jader (trimmerji) Mitja Beltram, Mitja Margon in Veronika Macarol, nekdanji veslač Jani Klemenčič, ki bo na vitlu (grinder), Tomaž Čopi, upravljavec glavnega jadra (main trimmer), krmar bo Igor Lah, kapetan in taktik pa Vasilij Žbogar.

"Ves čas smo skrbno in skladno s pravili razreda SSL47 oblikovali tudi širšo posadko, ki zagotavlja možnost menjav in gradnje ekipe vse do finala, ki uspešno kvalificirane čaka jeseni. Branko Brčin, Jaro Furlani, Karlo Hmeljak, Iztok Knafelc, Matej Planinšič, Nik Pletikos, Lara Poljšak in Toni Vodišek bodo prihodnji teden gotovo natančno opazovali kvalifikacije," je o rezervah povedal Žbogar.

Krpani so oktobra lani po štirih dnevih testne regate na Neuchatelskem jezeru zasedli končno drugo mesto. Zmagala je Švedska, nastopile pa so še posadke iz Danske, Španije, Avstrije, Poljske, Peruja in Srbije.

"Imamo izjemno izkušene jadralce, a tudi zelo nadarjene mlade, ki so željni učenja in pridobivanja novega znanja, zato verjamem, da bo to sodelovanje obrodilo sadove. Prav vsak član naše ekipe verjame v uspeh, s skupnim duhom, povezovanjem in enotnostjo ekipe pa sem prepričan, da bomo prišli v sam vrh na tem tekmovanju," je dodal Žbogar.

Na zlatem pokalu bodo med drugimi nastopili legendarni Paul Cayard, Robert Scheidt, Ben Ainslie in Francesco Bruni. Vse posadke so imele enako število dni treninga, jadrnice so vse enake, SSL47, zato bo o rezultatu odločala izključno ekipa. Jadrnice razreda SSL47 so predelane jadrnice RC44, ki so v Sloveniji dobro znane, saj jih je oblikoval slovenski navtični arhitekt Andrej Justin.

Prvi dve skupini kvalifikacij sta že končali nastope, v finalni del so se uvrstile Antigva in Barbuda, Tahiti, Estonija in Irska, izpadle pa so Bermudi, Portoriko, Srbija in Belgija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija