JADRALKA VERONIKA MACAROL V KOPRU ODPRLA SVOJO ŠESTO RAZSTAVO: Dve sliki posvetila OI v Tokiu

Koper

Uspešna jadralka in olimpijka Veronika Macarol je v baru Cameral v Kopru odprla svojo šesto slikarsko razstavo V odtenkih morja, kot je dogodek poimenovala uspešna flokistka razreda 470. Skupaj s krmarko Tino Mrak se pripravlja na olimpijske igre v Pekingu. V Portorožu sta 2. marca z imenom Šavrinka krstili novo barko.

Dve od razstavljenih slik sta posvečeni OI v Tokiu, ki so bile z lanskega prestavljene na letošnje leto, ko se bodo jadralci za odličja merili v Enoshimi. Ena izmed njih je narejena prav v slogu japonskih umetnikov, z jadrnicami na morju, v ozadju pa je sveta gora Fudži.

Tretjo je opisala Macarolova kar sama: "Jadranje po različnih morjih in oceanih po svetu, z različnimi odtenki modre barve. Vse od bleščeče turkizne na otoku Mallorca do globokega temnega Pacifika na Japonskem. Kombiniranje različnih tehnik, s prelivanjem različnih odtenkov barv na platno, kot se morje zliva na peščeno obalo ali valovi lomijo do strmih stenah skalnih klifov."

Od tod tudi ime razstave. Macarolova je doslej dvakrat odprla razstavi v času okrog OI. V galeriji Plac Izolanov Energijo morja februarja 2018 ter v Kopru leta 2016, ko je prvič razstavila svoja dela. Pravi, da ji morje daje inspiracijo in energijo tako v športu kot v slikanju.

S Tino Mrak je leta 2017 v olimpijskem razredu 470 osvojila bron na svetovnem prvenstvu v Solunu, imata pa tudi medalje z evropskih prvenstev, bili sta že tudi prvakinji stare celine in tudi v Tokiu merita na sam vrh. Na OI v Riu de Janeiru leta 2016 sta bili dolgo v boju za medalje, na koncu sta bili šesti po zmagi v zadnji regati za medalje. Po teh motivih je nastala slika, ki je bila vključena v razstavo akrilov na platnu in lesu pred tremi leti.

Macarolova je obiskovala umetniško gimnazijo v Kopru, najraje ima impresioniste, kot je Claude Monet, ki je na svoje slike nanašal veliko različnih barv. Njene slike so barvite, zelo žive. Že v mladosti je upodabljala jadrnice, saj je otroštvo s starši preživela na barki.

Ob portretih prevladujejo morski motivi. Po nihanju med likovno akademijo in fakulteto za šport se je ljubiteljica rocka in legendarnega kitarista Jimija Hendrixa na koncu odločila za študij arhitekture.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
porkamalora |  13 .06. 2021 ob  15: 21
Zlata deklica! Dober Instagram ;)