JADRA RAZPRLA "UČILNICA NA PROSTEM": Zelena akademija pred poletjem že kuje razširitev projekta

Izola

Po premoru zaradi epidemije covida-19 je spomladi svoja jadra znova razprla "učilnica na prostem". V sklopu projekta Zelena akademija oziroma Green academy je legendarna 20-metrska jadrnica CleanSport one na učno uro na morju popeljala skupino šolarjev, s tem pa zaključila prvi del letošnjih aktivnosti. Z mislimi in novimi načrti pa so že pred poletnim premorom uprti v jesen, ko nameravajo projekt ozaveščanja o problematiki onesnaževanja morja še razširiti.

Zelena akademija je bila primorana zaradi slabšanja epidemiološke situacije svoje aktivnosti prekiniti konec lanskega septembra, šolarje pa je na krova svojih dveh 20-metrskih jadrnic znova začela sprejemati po sprostitvi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V nekaj tednih so na morje odpluli s šestimi skupinami, učno uro na prostem pa bodo pripravili še za "multikulturen razred" iz Nove Gorice. "S koncem šole gremo na počitnice tudi mi, jeseni pa zagotovo nadaljujemo," pravi vodja projekta Jure Orel, ki se je ob tej priložnosti zahvalil glavnemu sponzorju Luki Koper.

Z mislimi in načrti so že pred poletnim premorom uperjeni v september. "Ideja je, da bi sam program znotraj Zelene akademije nekoliko spremenili. Do sedaj je bil poudarek na ozaveščanju o problematiki onesnaževanja morja s plastiko oziroma mikroplastiko, bi ga pa v bližnji prihodnosti radi še nekoliko razširili, denimo na problematiko onesnaževanja priobalnega pasu in še kakšno podobno tematiko," razlaga Orel.

V Zeleni akademiji so prepričani, da je z ozaveščanjem o okoljski problematiki treba začeti zgodaj in glede na odziv, ki so ga deležni, "se zadeva dejansko prime". "Kar je za nas, celotno družbo in predvsem okolje velik uspeh," je zadovoljen vodja projekta. "Problematika onesnaževanja morja je v "učilnici na prostem" predstavljena na enostaven in zanimiv način, ko k temu priključimo še izkušnjo jadranja z 20-metrsko jadrnico, pa gre vse skupaj lažje v spomin. Z jadrnico otroke popeljemo v center problema in na takšen način lažje prodremo v podzavest," dodaja.

Da gre za prav posebno izkušnjo, priča tudi dejstvo, da je v današnji skupini predhodno že jadrala le ena učenka, pa še ona z veliko manjšo jadrnico. "Danes mi je bilo najbolj zanimivo, ko smo videli, koliko plastike je v morju in zgodba o ladji Rex. Presenečena sem bila nad rumenimi rastlinami na klifu, smiljem," je po učni uri na morju povedala Manca Unterlechner, učenka 6. c razreda OŠ Antona Ukmarja Koper. Eden lepših učnih dnevov je bil tudi za njeno sošolko Mano Rampini Florjančič:

"Meni je bilo zelo zanimivo to, da če kdo ustreli v jadrnico, se ne bo nič zgodilo, ker je iz posebnega materiala. Na prvi pogled zgleda dvigovati jadra zelo lahko, v resnici pa je kar zahtevno, tudi v paru ne gre tako enostavno. Ampak na koncu si se počutil močnega, trening. Zanimivo mi je tudi, kako se ljudje ne zavedajo, koliko plastike odvržejo v morje in jih za to nič ne briga, dejansko pa škodujejo sami sebi."

Zanimanja za učno uro na morju je veliko, predvsem narašča povpraševanje iz notranjosti države. "Naš problem je predvsem v tem, da nam trenutno finance tega ne dopuščajo. Na vseh področjih sicer potekajo dogovarjanja, da bi ta oziroma podoben program čim bolj razširili tudi v notranjost države," pojasnjuje Orel. Kot je še razkril, bodo v drugi fazi, torej jeseni, sodelovali z Občino Izola, pogovori pa potekajo tudi z Mestno občino Koper.

Zelena akademija se je prvič predstavila junija 2019 in takoj požela velik odziv. S programom za šole so pričeli jeseni 2019 in na t. i. eko dneve, ki so prilagojeni starosti udeležencev, popeljali že vrsto razredov, od najmlajših pa do dijakov. Eko dan je razdeljen na dva dela, čiščenje obale in učno uro med jadranjem. Vse aktivnosti so brezplačne, otrokom pa z jadranjem na veliki jadrnici po odprtjem morju pričarajo še nepozabno izkušnjo.

Deli novico: