IZVRŠNI ODBOR DESUS: Čim prej naj se skliče izredni kongres stranke

Slovenija

Izvršni odbor DeSUS je danes sprejel sklep, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica stranke Aleksandra Pivec ponudila glasovanje o zaupnici. Do kongresa pa bo za koordinacijo stranke s poslansko skupino pooblastila enega od podpredsednikov stranke, je v izjavi medijem povedal strankin govorec Janez Ujčič.

Izvršni odbor predlaga še, naj bo izredni kongres sklican čim prej, najpozneje pa do novega leta. Odločitve je izvršni odbor sprejel soglasno, je dejal Ujčič.

Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Izvršni odbor bo mnenje posredoval komisiji za statutarna vprašanja in pritožbe, svet stranke pa poziva k zakonitemu ravnanju. Sklep o tem je bil sprejet z 10 glasovi za in dvema vzdržanima, je še pojasnil Ujčič.

VIDA MACURA IN NUŠA ROJS V KOPRU: Kaj sta punci ekstremno (za)kuhali? (VIDEO in FOTO)

Nuša slovensko Obalo zelo dobra pozna in zelo rada jo tudi večkrat obišče. Med drugim meni, da je zdravju prijazna morska atmosfera, še posebej v trenutnih epidemioloških razmerah, ko se soočamo s korona virusom, najbolj primerna lokacija za oddih. Nuša je Štajerka, s petjem se ukvarja že vrsto let.

Pivčeva je v izjavi po več kot štiriurnem zasedanju izvršnega odbora dejala, da v prihodnje na organih stranke oz. pri sprejemanju odločitev pričakujejo spoštovanje treh pomembnih temeljnih vrednot. Na prvem mestu je navedla demokratičnost. "Kot predsednica sem bila demokratično izvoljena na kongresu stranke, zato tudi skladno s statutom stranke pričakujem, da bo kongres odločal o morebitni nezaupnici in glasoval o novem predsedniku stranke," je pojasnila.

Izvršni odbor po njenih besedah poziva tudi k spoštovanju pravnih norm, ki jih nalaga statut stranke, in po katerem glasovanje o nezaupnici ali razrešitev predsednika na svetu stranke ni mogoče.

Pozivajo še k spoštovanju dostojanstva vseh v stranki, s tem pa tudi k temu, da se "nesmiselni boji ali prerekanja znotraj stranke" končajo ter se spoštujejo demokratični procesi do kongresa in na njem. Kongres naj bo tisti, ki bo odločil in stranko znova konsolidiral, je pozvala Pivčeva in dodala, da si stranka to zasluži.

Pivčeva in Ujčič danes na novinarska vprašanja nista odgovarjala.

Kaj se bo dejansko zgodilo na seji sveta stranke, ki jo bo predsednik Tomaž Gantar sklical predvidoma za četrtek prihodnji teden, je težko reči. Poslanska skupina DeSUS je namreč po številnih očitkih v medijih zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji Pivčevo pozvala k nepreklicnemu odstopu, v nasprotnem primeru pa svetu stranke predlagala, da ji izreče nezaupnico. Poslanci Pivčevi očitajo, da je DeSUS v času njenega vodenja postala stranka afer. Če svet stranke pozivu ne bo sledil, se lahko zgodi, da bodo poslanci DeSUS odšli samostojno pot oz. se odcepili od stranke.

Pivčeva sicer že na januarskem kongresu, na katerem je močno premagala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, ni imela podpore treh od poslancev DeSUS, v pol leta pa je izgubila naklonjenost celotne poslanske skupine. Kot se je danes seznanil izvršni odbor, bo do izrednega kongresa za koordinacijo aktivnosti stranke s poslansko skupino pooblaščen eden od podpredsednikov. Kateri, bodo uskladili s poslansko skupino.

Na kongresu pa je imela Pivčeva odločno podporo Gantarja, ki je postal predsednik sveta DeSUS in minister za zdravje v vladi Janeza Janše. A je naposled izgubila tudi njegovo podporo. Gantar je sicer že pojasnil, da je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Medtem se je odprlo vprašanje, kako lahko dogajanje v DeSUS vpliva na stabilnost vladne koalicije. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo." Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Po mnenju političnih analitikov pa Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Analitiki ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .08. 2020 ob  18: 36
vsem je samo za dobro plačane poltrone, za upokojence jim ni mar, podpirajo pa Janšo, ki sem jim zlobno posmehuje . desus je škodljiva stranka !