IZTEKA V RIŽANO TUDI NAFTA? Laboratorijska analiza potrdila sledi naftnih derivatov na iztoku čistilne naprave

Koper

V družbi 2TDK priznavajo, da so bile v vzorcu, ki je bil odvzet na gradbišču T8 na iztoku čistilne naprave nekaj dni po velikem onesnaženju decembra lani, sledi naftnih derivatov. Obenem zatrjujejo, da zaradi lokacijske in količinske omejenosti to ne predstavlja tveganja za širitev onesnaženja v okolje. V Ribiški družini Koper so nad takšnimi ocenami ogorčeni; prepričani so, da so neprimerne in zaskrbljujoče. "Vsak izpust naftnih derivatov v okolje je nedopusten," poudarjajo in zahtevajo, da se do tega opredeli stroka.

Ob največjem onesnaževanju Rižane decembra lani so bili za potrebe analize vode odvzeti vzorci 12. decembra 2023 na lokaciji T8 Dekani, v katerih je laboratorijska analiza odkrila pojavljanje aluminija in železa, v zgornji plavajoči plasti vode pa tudi onesnaženost z naftnimi derivati. Kot je takrat zatrdila družba 2TDK, so laboratorij pozvali, da se opredeli glede na sestavo snovi, ali to onesnaženje prihaja z gradbišča T8

Čeprav je laboratorijska analiza potrdila prisotnost naftnih derivatov, pa v družbi 2TDK trdijo, da "nikoli niso nobene sledi naftnih derivatov prišle do nobenega vodotoka". Vzorec, ki je zaznal sledi naftnih derivatov, je bil odvzet zaradi vidne plavajoče plasti neposredno ob čistilni napravi na območju gradbišča T8, torej na gradbišču na iztoku čistilne naprave. Kot so zapisali v odgovoru na naša vprašanja, "ta plast, na kateri so bili naftni derivati zajeti, zaradi majhne količine in oddaljenosti od reke Rižane ni nikoli onesnažila vodotoka".

Kot navajajo, je bil obseg onesnaževanja v velikostnem razredu dveh kvadratnih metrov in v debelini plasti nekaj milimetrov, "kar pa po mnenju laboratorija ne predstavlja obsežnejšega primera onesnaženja nekega vodotoka". Onesnaževanje je bilo "lokacijsko in količinsko omejeno, kar tudi ne predstavlja tveganja za širitev onesnaženja v okolje"

A vsi se s takšnim odnosom do prisotnosti naftnih derivatov v odvzetem vzorcu vode ne strinjajo. V Ribiški družini Koper menijo, da so izjave o tem, da prisotnost naftnih derivatov ne predstavlja obsežnejšega onesnaževanja vodotoka, neprimerne in zaskrbljujoče.

"Vsak izpust naftnih derivatov v okolje je nedopusten," poudarja Miha Bertok, vodja naravovarstvene komisije Ribiške družine Koper. "Vsa onesnaževala, tudi naftni derivati, ki pridejo v vodotoke, vplivajo na spremembo kakovosti voda in prej ali slej končajo tudi v podtalnici in vodi, ki jo ljudje pijemo, v zelenjavi, v ribah, ki jih ljudje pojemo. Kakšna je še sprejemljiva vrednost onesnaževanja, ki ima kljub majhnim vrednostim še vedno določene vplive na okolje in ljudi, je vprašanje za stroko, ki spremlja izpostavljenost organizmov na določene spojine v različnih koncentracijah in v različnih časovnih obdobjih," je prepričan Bertok, ki je ogorčen nad tem, da se o ocenjevanju tveganj za onesnaževanje vodotoka opredeljuje kar sama družba 2TDK oziroma laboratorij.

Kot poudarja, ima projekt drugi tir gradbeno dovoljenje, za katerega je bilo potrebno več desetletij, da se ga je umestilo v prostor. "Presoje vplivov na okolje, soglasja in pogoje vseh pristojnih javnih zavodov in uradov so več let pisali in sestavljali dokumentacijo, ki vsebuje možne vplive na okolje in omilitvene ukrepe. Vsebuje tudi možnosti vseh morebitnih težav, na katere lahko izvajalec med deli naleti (na primer vdori vode) in na katere bi moral biti, če bi se držali napisanega, pripravljeni. To je zelo obsežna dokumentacija, katere smisla ne vidim, če je na terenu izvedba takšna, kakršna je," meni Bertok, ki vidi v pojasnilih družbe 2TDK zgolj opravičila in sprenevedanja.

"Žal je v tej državi očitno tako, da se nekaj spravi na papir, izvedba na terenu pa je zelo slaba in nihče ne nadzira, kar se na papir napiše. Papir pa prenese marsikaj." 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija