Izšla novela komika Charlieja Chaplina

Izšla je novela priznanega angleškega komika Charlieja Chaplina. Edino doslej poznano Chaplinovo literarno delo je izšlo 66 let po njegovi smrti. Osnutek 70 strani dolgega dela z naslovom Footlights so našli v Chaplinovem arhivu kinoteke v Bologni.

Osnutki za novelo Footlights so bili predloga za film Limelight (Odrske luči) iz leta 1952. Chaplin je potreboval kar tri leta, da je delo spremenil v filmski scenarij. Film velja za enega zadnjih velikih Chaplinovih mojstrovin.

Sedemdeset strani je v končno novelistično formo oblikoval veliki poznavalec Chaplinovega dela in avtor njegove biografije David Robinson. Zgodba v središče postavlja klovna, v filmu ga je upodobil Chaplin, ki plesalko (Claire Bloom) odvrne od samomora ter ji pomaga pri novi plesni karieri. V filmu je nastopil tudi Buster Keaton.

Novelo so v torek predstavili v Londonu ter obeležili 100. obletnico Chaplinovega slavnega lika potepuha. Chaplin je z vlogo v filmu Potepuh (The Tramp) ustvaril enega najslavnejših likov v filmski zgodovini. Igral ga je v skoraj vseh svojih filmih.

Deli novico: