IZŠEL JE ŠTRKALJEV PRVENEC: Pravljica, ki bralcem vseh starosti prinaša domišljijo in upanje

Koper

Pravljico s pomenljivim naslovom 'Vladimir in Volodimir na otoku Sladoled' je napisal Marko Štrkalj, ilustriral priznan slovenski ilustrator in grafični oblikovalec Gregor Goršič, lektorirala in uredila pa Marjetka Krapež.

Štrkaljev prvenec nas popelje na otok Sladoled, na katerem živita ribič Vladimir in kmet Volodimir. Nekega dne se grdo spreta zaradi imena. Je bolj prav Vladimir ali Volodimir? Čeprav obe imeni prav kličeta po miru, tega ne doumeta, dokler ne gresta skozi travmatično izgubo prijateljstva in varnega bivanja, dokler ne izkusita pomanjkanja in bližine smrti. Zastrupljenost z lastnim prav ju pripelje do agresije in uničevanja narave. Zgoditi se mora notranji  preobrat, ki ju dvigne na višjo raven bivanja. Za to pa poskrbi vesoljsko bitje, s pomočjo katerega nekdanja prijatelja "spregledata" in se spomnita "najpomembnejše vezi" na svetu: ljubezni.

Kot se za pravljico spodobi, se zgodi še marsikaj … Junaka pravljice prestaneta življenjsko preizkušnjo. Štrkaljevo pravljico se bere na več nivojih. Vsekakor se v ospredje postavi nadčasovno sporočilo, v besedilu so namreč predstavljeni vzroki in posledice nesmiselnih sporov, predvsem pa način, kako spore reševati: spremeniti odnos do sebe, sočloveka in vesoljne moči, priznati napake, izostriti empatijo.

"Pravljica bralcem vseh starosti prinaša domišljijo in upanje, da dobro tudi v današnjem času lahko premaga zlo. Da kljub vsemu zlu na svetu lahko zmagata dobrota in srčnost. Za otroke je pravljica čudovita spodbuda, ki jim pomaga v njihovem jezikovnem, čustvenem in osebnostnem razvoju," je povedal Marko Štrkalj, avtor pravljice.

"Spoštovanje drugega se začne z vzgojo vrednot v ranem otroštvu, medsebojni odnosi krojijo najprej naš vsakdan in zatem pogled na svet, kjer divjajo vojne in zaradi meddržavnih konfliktov umirajo nedolžni otroci. Pravljica otrokom približa empatijo in lahko služi tudi kot didaktični pripomoček strokovnim delavcem, ki delujejo z otroki, saj prinaša zelo aktualno sporočilo miru in prijateljstva, ki se začne pri vsakemu izmed nas," je dodal Igor Štamulak, dramski igralec Gledališča Koper.

Pravljico lahko kupite v Knjigarni Libris v Kopru.


Če želite, da bo vaš otrok inteligenten, mu berite pravljice. Če želite, da bo še pametnejši, mu berite še več pravljic. (Albert Einstein)

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija