IZREDNO REDKO "DVOJNO VESELJE": Slonica skotila dvojčici (FOTO, VIDEO)

Svet

V Keniji je slonica skotila dvojčici, je v petek sporočila okoljevarstvena skupina Save the Elephants. To je za največje kopenske sesalce na planetu redek pojav, saj dvojčki predstavljajo zgolj en odstotek kotitev slonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dvojčici je slonica z imenom Alto skotila v nacionalnem rezervatu Samburu na severu Kenije, je sporočila organizacija Save the Elephants ter dogodek označila za "dvojno veselje". To je sicer že drugi par, ki se je nedavno skotil v rezervatu. V začetku leta 2022 so namreč pozdravili dvojčka moškega in ženskega spola.

Na videoposnetku, ki ga je organizacija Save the Elephants objavila na družbenem omrežju X, je videti, kako se slonja mladička hranita z materjo in drugimi člani črede.

Afriški sloni imajo med vsemi živečimi sesalci najdaljše obdobje brejosti. Svoje mladiče nosijo skoraj 22 mesecev, skotijo pa približno vsaka štiri leta. Slonji dvojčki pogosto ne živijo dolgo. Par dvojčkov, ki sta se leta 2006 skotila v Samburuju, ni preživel več kot nekaj dni, še poroča AFP.

Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) afriške savanske slone zaradi posledic uničevanja njihovega habitata in nezakonitega lova uvršča med ogrožene živali. V sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je populacija slonov v Keniji štela 170.000, do konca leta 1989 pa se je zaradi povpraševanja po slonovini zmanjšala na samo 16.000.

Po podatkih kenijske službe za divje živali v tej državi trenutno živi več kot 36.000 slonov, saj so prizadevanja za zajezitev divjega lova bila uspešna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija