IZRAEL ZA NAPAD NA BOLNIŠNICO KRIVI ISLAMSKI DŽIHAD: Biden podpira njegove navedbe

Kronika

Izraelska vojska trdi, da ima prepričljive dokaze o odgovornosti islamistične skupine islamski džihad za smrtonosni napad na bolnišnico al Ahli Arab v Gazi, ki se je zgodil v torek. Na novinarski konferenci so predstavili video posnetek iz zraka, ki naj bi dokazoval, da je raketa islamskega džihada, ki je zašla, zadela bolnišnico. Izrael meni, da bi če bi šlo za izraelski izstrelek, bi nastal krater in prišlo bi do večjega strukturnega uničenja poslopja.

Izrael in islamski džihad se medsebojno obtožujeta za napad, vendar se navedbe ne ujemajo. Islamski džihad trdi, da je Izrael ukazal evakuacijo bolnišnice ob grožnji bombnega napada in da jo je zadela bomba, ki jo je odvrglo izraelsko letalo.

Islamski džihad je sicer druga največja militantna skupina na območju Gaze in na Zahodnem bregu. Deluje neodvisno od največje militantne skupine, gibanja Hamas, vendar zagovarja podobno ideologijo. Obe skupini uživata podporo Irana, Sirije in šiitskega gibanja Hezbolah, in obe sta uvrščeni na sezname terorističnih organizacij s strani Evropske unije in ZDA.

Zdravstvene oblasti na območju Gaze poročajo o velikem številu smrtnih žrtev v napadu na bolnišnico al Ahli Arab. Palestinske oblasti opisujejo razmere v bolnišnici kot "neopisljive", saj zdravniki izvajajo operacije na hodnikih in celo brez anestezije. Večina žrtev so ženske in otroci z zelo hudimi poškodbami.

Medtem se vrstijo pozivi k temeljiti preiskavi napada. Nemški kancler Olaf Scholz je izrazil zgroženost ob napadu, in pozval k preiskavi. Tudi predstavniki Evropske unije in ameriški predsednik Joe Biden so zahtevali preiskavo. Biden se je med obiskom v Tel Avivu zadržano izrazil o odgovornosti za napad, a vseeno podprl navedbe Izraela, ki nakazujejo, da je odgovorna "druga ekipa".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija