IZRAEL TIK PRED DRŽAVLJANSKO VOJNO? Dramatično stopnjevanje silovitih napadov, število žrtev narašča (FOTO, VIDEO)

Svet

V Izraelu se je tudi ponoči nadaljevalo obstreljevanje med izraelsko vojsko in palestinskimi gibanji z območja Gaze. Hamas in Islamski džihad sta izstrelila več kot 300 raket, Izrael je odgovoril s silovitimi letalskimi napadi. V najhujšem obstreljevanju med stranema v zadnjih letih je umrlo najmanj 35 Palestincev in pet Izraelcev.

Na območju Gaze, kjer ima nadzor gibanje Hamas, je med ubitimi od ponedeljka zvečer najmanj 12 otrok in ena ženska. Še okrog 230 ljudi je bilo glede na navedbe lokalnih oblasti v letalskih napadih izraelske vojske poškodovanih. Številne so rešili iz ruševin porušenih stavb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pristojne oblasti v Gaz navajajo, da so izraelski letalski napadi uničili vsa policijska poslopja na obalnem območju. Izraelska vojska je medtem sama sporočila, da je ponoči zadela stavbo, v kateri so bili pripadniki vodstva Hamasove vojaške obveščevalne službe, napadla je tudi bivališča ključnih predstavnikov Hamasa.

V Izraelu so se ponoči v več mestih, vključno s Tel Avivom, oglasile sirene, preden je območje zadela toča raket. Nekateri, ki niso uspeli pravočasno do podzemnih zaklonišč, so se zatekli pod mostove. V mestu Lod sta bila davi ubita moški in deklica, katerih avtomobil je zadela raketa. V mestu Rishon Lezion je umrla ženska, v Aškelonu pa dve. Ranjenih je bilo najmanj 100 Izraelcev.

Izraelska vojska navaja, da je od ponedeljka na območje Izraela z območja Gaze priletelo več kot tisoč raket. Kot je dejal tiskovni predstavnik vojske Jonatan Konrikus, je 850 raket, ki so jih izstrelile različne oborožene skupine v Gazi, pristalo v Izraelu ali pa jih je prestregel njihov sistem zračne obrambe, še 200 pa jih je pristalo v Gazi. Izraelska vojska je davi prestregla tudi brezpilotni letalnik Hamasa.

V bližini mesta Aškelon je raketa, ki je priletela iz Gaze, zadela naftovod izraelskega državnega podjetja, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaradi obstreljevanja je moral Izrael poleg tega začasno ustaviti polete na svojem glavnem letališču Ben Gurion blizu Tel Aviva.

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je glede izraelskih letalskih napadov posvaril, da gre le za začetek, medtem ko je vodja Hamasa v odgovor zatrdil, da so pripravljeni na stopnjevanje napadov, če to želi Izrael.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v mestu Lod razglasil izredne razmere, potem ko so tam po smrti izraelskega Arabca med arabskimi prebivalci izbruhnili nemiri. Izraelske oblasti so v mestu poslale okrepitve, da bi zajezile spopade.

Dramatično stopnjevanje medsebojnih napadov med Izraelom in palestinskimi skrajnimi skupinami na območju Gaze so sprožili nemiri, ki so v zadnjih dneh izbruhnili v Jeruzalemu, še posebej na območju Tempeljskega griča.

Mednarodna skupnost obe strani poziva k pomiritvi. Odposlanec Združenih narodov za Bližnji vzhod Tor Wennesland je posvaril, da se razmere zaostrujejo v smeri proti državljanski vojni, še poroča AFP. O stopnjevanju nasilja v Izraelu in Gazi bo danes na izrednem zasedanju znova razpravljal Varnostni svet Združenih narodov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija