IZOLSKI POSLANEC DESUS O NEIZGLASOVANI NEZAUPNICI: "Najlažje je kazati s prstom, marsikdo iz KUL je mislil drugače, glasovanje je bilo tajno"

Izola

Kandidat za novega mandatarja Karl Erjavec je po neizglasovani konstruktivni nezaupnici vladi dejal, da je pričakoval boljši izid. V strankah koalicije KUL rezultat glasovanja obžalujejo. Danes pa je slišati mnenja različnih političnih analitikov. Njihove napovedi, v katero smer bodo stvari krenile sedaj, so različne – od tega, da bo vlada mandat pripeljala do konca, pa do tega, da nas v prihodnjih mesecih čaka še več konstruktivnih nezaupnic. Aljaž Pengov Bitenc ocenjuje, da je manjši poraz za Erjavca samo z vidika, da poslanska skupina DeSUS, če so ocene pravilne, ni bila enotna in da se bodo morali pogovoriti, kako naprej, če seveda niso bili predhodno dogovorjeni in je bilo včerajšnje glasovanje zgolj predstava. Za komentar smo vprašali izolskega poslanca DeSUS Branka Simonoviča.

"Najlažje je reči, poslanci DeSUS niso glasovali 'za'. Najlažje je s prstom kazati na nekoga. Analitiki imajo svoje računice. Volitve so bile tajne in tudi marsikdo iz koalicije KUL ni mislil tako, kot so mislili oni, da so glasovi zagotovljeni. Vse te analitike in predsednike strank bi povabil, naj se začnejo ukvarjati s svojimi težavami in naj se ne vtikajo toliko v težave drugih. Vse to kaže samo na to, da se bo ta sovražnost, ta nestrpnost kazala tudi vnaprej," pravi Simonovič.

Simonovič se sam pod predlog nezaupnice ni želel podpisati. Kot je dejal za STA: "Glasovanje je bilo tajno in očitno je, da poslanci ne podpirajo tega rušilnega cunamija."

Poslanci DeSUS za danes sicer nimajo sklicanega rednega srečanja poslanske skupine, a je pričakovati, da bodo vseeno spregovorili o nadaljnjem ravnanju po padlem predlogu konstruktivne nezaupnice. 

Ob tem je izolski poslanec spomnil na sklep organov stranke, da DeSUS pristopi h KUL, česar pa da s ponedeljkovim glasovanjem ni več. "KUL je bil ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico in najprej je treba razčistiti dileme, kaj je s tem," je pojasnil.

Poslanci DeSUS

Organi DeSUS so tudi sklenili, da DeSUS zapusti vladno koalicijo. Simonovič to situacijo primerja s tisto iz leta 2011, ko je stranka izstopila iz koalicije, poslancem pa ob tem predlagala, da se tudi naprej zavzemajo za uresničevanje strankinega programa. "Tudi ta opcija se mi ne zdi napačna," je dejal Simonovič.

V kakšni obliki bi to bilo, ne ve, izpostavlja pa, da je DeSUS kot koalicijska partnerka sodelovala pri koalicijskem sporazumu, njene ključne programske točke pa se zrcalijo tudi v sprejetem proračunu države za leti 2021 in 2022. Gre za dolgotrajno oskrbo, demografski sklad, gradnjo domov za starejše, vdovske pokojnine, letni dodatek za upokojence in še več drugih stvari, je naštel poslanec.

"Na organih stranke se je treba temeljito pogovoriti, kaj s tem. Če smo bili odpeljani iz koalicije samo zaradi konstruktivne nezaupnice, je to ena zadeva, če pa resnično organi stranke razmišljajo, da se odpovemo vsemu temu, kar smo soustvarjali, to potem postavlja zadevo pod nek drug vprašaj," je ocenil Simonovič. Upa, da bo stranka, ki letos praznuje 30 let, odkar je postala Demokratična stranka upokojencev Slovenije, toliko modra, da bo znala povleči prave poteze in slediti programskim točkam, zaradi katerih je bila ustanovljena. "Kazalo bi res na hitro sklicati neko klavzuro in se okoli tega temeljito pogovoriti," je prepričan.

Erjavec je za sinočnje Odmeve dejal, da rezultat glasovanja o konstruktivni nezaupnici kaže na to, da državni zbor (DZ) še ni zrel za spremembo in da morda do konca rednega mandata – ta traja še dobro leto – ne bo več priložnosti za razpravo o tem, ali Janševa vlada vodi pravo politiko. Izrazil je upanje, da manjkajoči glasovi niso iz poslanskih vrst DeSUS.

Kmetijsko ministrstvo v Janševi vladi vodi Jože Podgoršek, a kot je dejal Erjavec, je stranka DeSUS v opoziciji in zato ne morejo imeti ministra v vladi. Podgoršek se bo po besedah Erjavca moral odločiti, ali bo ostal član DeSUS. Če bo ostal minister, ne more ostati minister kot član stranke.

Zanimivo bo tudi glasovanje o kandidatu za ministra za zdravje Janezu Poklukarju, ki bo pred matičnim odborom DZ zaslišan v sredo. Iz poslanske skupine DeSUS so ob vložitvi ministrske kandidature sporočili, da se bodo o podpori odločili po zaslišanju kandidata. Enako je napovedal tudi Simonovič, ki je tudi član odbora DZ za zdravje. Glede na njegove informacije pa kandidat uživa zaupanje stroke in ima po njegovem mnenju "kompetence, da lahko v tem nezavidljivem trenutku potegne ta voz naprej".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  16 .02. 2021 ob  13: 12
25
Simonovič bodi brez skrbi, niti Janša ti ne bo legaliziral barake! S tvojim ravnanjem si se Istri za vedno zapisal z usranimi črkami in ta vonj po dreku bo za vedno ostal na tebi! Prav tako kot tistemu poradonodušniku pagalavcu Periču!

Ko boste čez nekaj mesecev (upamo da minejo hitro!!) končali mandat, ostanite gor v sloveniji, ker tisti, ki so glasovali za vas, vam galasu niso dali zato, da Janši lezete v rit in podpirate janševizem in janševistično diktaturo!
Istrijan |  16 .02. 2021 ob  13: 01
22
G. Simonovič kot prvo si lopov
Kot drugo pokvarjen
Kot tretje špijun in izdajalec istrskega naroda povrh pa še velik lažnjivec !!!
vseved |  16 .02. 2021 ob  12: 30
14
V TEKU JE LEGALNA KRAJA TISOČLETJA ! KATERI BEDAK BI SE ODREKEL DENARJA KI KAR TEČE V ŽEPE?
td |  16 .02. 2021 ob  11: 06
25
Glih pravega ste vprašali za mnenje. Ma mrš ... država pa bo še naprej popadala in hirala.