IZOLSKA PREPRODAJALKA KOKAINA PRIZNALA KRIVDO: Tožilka predlagala enotno kazen štirih let in šestih mesecev zapora

Izola

Na Okrožnem sodišču v Kopru so bili razpisani predobravnavni naroki za domnevne preprodajalce drog iz Izole z mednarodnimi povezavami. Bedrana Shkurti Ahmić, ki naj bi imela ključno vlogo, je krivdo priznala v zameno za štiri leta in pol zapora v odprtem oddelku. Obramba Davida Grižančiča zahteva izločitev dokazov, dva naroka so morali preložiti.

Bedrana Shkurti Ahmić je priznala, da je z možem Eltonom Shkurtijem prodajala, ponujala, nakupovala in posredovala pri prodaji prepovedanih drog. Kot navaja obtožnica, je od maja 2018 do aprila 2021 sama, pa tudi v skladu z navodili moža, ki je bil takrat v zaporu, nabavljala večje količine kokaina od članov mednarodne združbe, ki jo je vodil kasneje umorjeni albanski državljan Ergys Dashi. Nato je na območju obale izvajala ulično prodajo. Med njenimi dobavitelji naj bi bili soobtoženci David Grižančič, Miroslav Savanović, Sandi Kmetec in drugi.

Tožilka je navedla več kot dvajset konkretnih primerov preprodaje kokaina, v količinah od enega grama do kilograma in v vrednosti od 30 evrov do 50.000 evrov. Obtoženka je prepovedano snov večkrat ponudila tudi tajnemu sodelavcu policije.

Sodnica bo kazen izrekla prihodnji teden, višina pa ne sme preseči tiste, ki jo je za primer priznanja krivde predlagalo tožilstvo. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje ali prometa s prepovedanimi drogami, pri katerem zakon določa od enega do desetih let zaporne kazni, je tožilka predlagala štiri leta in dva meseca zapora. Za kaznivo dejanje omogočanja uživanja prepovedanih drog, kjer je predpisana kazen od šestih mesecev do osmih let, pa je predlagala najnižjo mejo.

Za obe dejanji je predlagala enotno kazen štirih let in šestih mesecev zapora, ki naj jo obtoženka prestaja v odprtem oddelku zavoda za prestajanje kazni. Bedrana Shkurti Ahmić je sicer, tako kot preostali obtoženci, od aprila 2022 v priporu.

Narok za obtoženega Almirja Kadirića so preložili na prihodnji teden. Kot je predsednici sodnega senata pojasnil njegov zagovornik Oliver Kljajić, potekajo pogajanja s tožilko o priznanju krivde, a morajo opraviti še nekaj poizvedb.

David Grižančič je zatrdil, da ni kriv, vendar je njegova zagovornica dejala, da se ne želi izjaviti o krivdi, dokler sodišče ne odloči o njenih procesnih predlogih.

Zahtevala je namreč izločitev številnih dokazov. Po njenih besedah odredba, na podlagi katere so pri njem izvedli hišno preiskavo, ni izpolnjevala kriterija obrazloženosti. Preiskovalna sodnica naj bi le prepisala navedbe tožilstva. Zato naj bi bila nezakonita vsa dejanja, ki so iz tega izhajala in jih na sodišču ne bi smeli upoštevati.

V primeru, da bodo dokaze upoštevali, bo zahtevala zaslišanja vseh policistov, ki so izvajali ukrepe v Italiji, je napovedala.

Grižančiča obtožnica bremeni več kot 10 dejanj, ko naj bi za zneske med nekaj deset in 15.000 evrov prodal ali kupil drogo. Kokain naj bi večinoma nabavljal pri Bedrani Shkurti Ahmić. Poleg tega naj bi preprodajal tudi heroin in konopljo. Omogočal naj bi tudi uživanje droge. Eden od domnevnih kupcev je po zaužitju kokaina, ki naj bi ga kupil od Grižančiča, in metadona umrl.

Na koprsko sodišče so danes privedli še Eltona Shkurtija, vendar je sodnica narok preložila za nedoločen čas. Dopoldne je namreč prejela dopis njegovega zagovornika Renata Dukiča, ki je zahteval prenos krajevne pristojnosti na drugo sodišče.

Kriminalno združbo, ki naj bi tihotapila večje količine kokaina iz Južne Amerike v Evropo, so odkrili slovenski in italijanski policisti. Ugotovitve so predstavili junija lani. Identificirali so 21 osumljencev, 11 so jih prijeli. V Kopru se je začelo sojenje osmim od njih. Trojici bodo sodili v Novi Gorici.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  01 .04. 2023 ob  21: 37
Izola celo selo voli belo...bwahahaha
Zanimivo, da ne primejo še preostale tiče, ki dilajo vsepovprek...Osebno vem za veliko teh za katere sem celo prijavil na policiji. Več kot očitno, da eni uživajo imuniteto...najbrž se mora odstranit le konkurenca, kajne.
Samo, da pride spet desna garnitura na oblast. Vam obljubim, da bo Izolja očiščena celotne nesnage od narko dilerjev. To je obljuba !!! Šiptar deportirali vas bomo vse točno tam kamor sodite...v vašo prelepu vukojebino takozvano Kosjovo !
Stric iz ozadja |  01 .04. 2023 ob  12: 22
14
Koliko je še takih? In zakaj ni kot ukrep izrečen tudi izgon iz RS in ES?
siviovcar |  31 .03. 2023 ob  22: 04
24
Prava Izoljanka!!!