IZOLSKA BOLNIŠNICA KMALU NE BO VEČ COVIDNA: Kaj to pomeni za obolele na Obali?

Slovenija

Ko se bo število hospitaliziranih s covidom-19 v državi znižalo pod 500, nekatere bolnišnice ne bodo več covidne in bodo začele izvajati redni program, covidne bolnike pa bodo prevzele druge. V Brežicah so ob upadanju hospitalizacij že prenehali sprejemati covidne bolnike, drugod to načrtujejo v kratkem.

Kot je v torek dejal minister za zdravje Janez Poklukar, ob omenjenem zmanjšanju števila hospitaliziranih prehajamo v drugo fazo izhodne strategije, v kateri bi zmogljivost obeh kliničnih centrov zmanjšali na 7,5 odstotka, bolnišnice na Ptuju, Slovenj Gradcu, Trbovljah, Brežicah in Izoli pa bi poskusili v celoti vrniti necovidnim storitvam"To ne pomeni, da te bolnišnice ne obravnavajo covidnih bolnikov, vse bolnišnice imajo urgentne centre in tam bodo zagotavljale sive cone, kjer bodo vsi pacienti obravnavani v skladu z doktrino stroke in v primeru pozitivnih rezultatov premeščeni v bolnišnice, ki bodo še vedno imele covidne bolnike," je še pojasnil minister.

V Splošni bolnišnici Brežice novih covidnih bolnikov že od torka ne sprejemajo več. Zadnjega so sprejeli 28. februarja, zdaj pa jih je tam na zdravljenju še osem. Covidna bolnišnica bodo ostali le še do postopne odpustitve omenjenih osmih bolnikov. Kot so se v torek dogovorili z novomeško bolnišnico, bodo morebitne nove covidne bolnike iz Posavja na zdravljenje sprejeli v Novem mestu. Brežiška bolnišnica pa se v okviru svojih zmogljivosti postopno vrača na stare tire in nadaljuje ustaljeno delo, je povedala njena direktorica Anica Hribar.

Janez Poklukar

V trboveljski bolnišnici je trenutno na zdravljenju še devet covidnih bolnikov, od tega so trije v intenzivni enoti. Od četrtka ne bodo več sprejemali covidnih bolnikov, ocenjujejo pa, da bodo oddelek zaprli do 12. marca, ko bodo trenutno hospitalizirane covidne bolnike odpustili, je danes povedala direktorica trboveljske bolnišnice Romana Martinčič.

V slovenjgraški bolnišnici trenutno zdravijo 19 covidnih bolnikov, od teh dva potrebujeta intenzivno nego. Stanje glede hospitaliziranih covidnih bolnikov se je nekoliko izboljšalo, vendar jih še naprej sprejemajo. V torek so tako sprejeli tri covidne bolnike, so za danes povedali v bolnišnici. Kot covidna bolnišnica bodo prenehali delovati, ko bo nastopila druga faza, to pa za slovenjgraško bolnišnico pomeni, da mora število covidnih bolnikov pasti pod osem, so pojasnili.

V ptujski bolnišnici, kjer so lani zdravili skupaj 409 covidnih bolnikov, jih trenutno zdravijo 11. "Zapiranje v smislu nesprejemanja novih covidnih bolnikov je odvisno od tega, kdaj pridemo na osem bolnikov, in hkrati odvisno od tega, kako bodo prevzemali bolnike v drugih ustanovah," je danes povedal strokovni vodja bolnišnice Teodor Pevec.

Skladno z dogovorom tudi izolska bolnišnica ne bo več covidna, njene covidne bolnike bo prevzela bolnišnica v Šempetru pri Gorici. Kot je dejal strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola Dušan Deisinger, bodo imeli sestanek o tem v četrtek, ko naj bi tudi natančneje dorekli, kako bodo to odrejali oz. kdaj bi prešli na nov režim. Po Deisingerjevih besedah kljub dejstvu, da je obalno-kraška regija rdeča, v izolski bolnišnici nimajo bistveno več hospitalizacij zaradi covida-19. Danes je v bolnišnici sicer 15 bolnikov s covidom-19, od tega so trije na intenzivni negi.

V Splošni bolnišnici Jesenice, kjer se zaradi energetske in požarne sanacije soočajo z dodatno prostorsko stisko, bodo predvidoma v kratkem zaprli enoto intenzivne terapije za bolnike s covidom-19. V njej je prostora za štiri bolnike, trenutno pa imajo le še enega. Ko bo tudi ta zapustil intenzivno nego, bodo oddelek predvidoma zaprli, so pojasnili v bolnišnici. Tako bodo znova imeli več postelj intenzivne nege, ki jih na Jesenicah močno primanjkuje, za druge bolnike. Covidne bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego, pa bodo poslej sprejemali na Kliniki Golnik in po potrebi tudi v UKC Ljubljana.

Akutni covidni oddelek pa bo v jeseniški bolnišnici deloval še naprej. Trenutno so vsi bolniki, ki jih je okoli 15, nameščeni v zabojnikih, če se bodo epidemiološke razmere na Gorenjskem slabšale, pa bodo bolnike s covidom znova namestili tudi na internistični oddelek. Če ne bo naraščanja okužb in povečanja potreb po sprejemih v bolnišnico, bodo predvidoma sredi marca lahko omenjeni oddelek znova namenili njegovi osnovni, internistični dejavnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija