IZOLANE BODO NA POBIRANJE PASJIH IZTREBKOV OPOMINJALE NOVE TABLE: V Livadah odprli prvi agility poligon (FOTO, VIDEO)

Izola

Komunala Izola in Občina Izola sta v sodelovanju z izolskimi osnovnimi šolami uspešno ponovili akcijo Psički za čisto Izolo, katere glavni namen je spodbujanje lastnikov hišnih ljubljenčkov k pobiranju njihovih iztrebkov in s tem primernemu odnosu do čistega in urejenega okolja. Učenci osnovnih šol so v sklopu nagradnega natečaja izdelali opozorilne table, ki bodo v parkih in na zelenicah v izolski občini lastnike psov pozivale k pobiranju pasjih iztrebkov.

Kljub prizadevanju kulturno in okoljsko osveščenih občanov, obiskovalcev in drugih uporabnikov zelenih parkovnih površin se žal še vedno (pre)pogosto soočamo s problematiko nepobranih pasjih iztrebkov. Akcijo Psički za čisto Izolo je Komunala Izola prvič izpeljala že v letu 2011. V luči uspešnosti preteklih akcij in ker nepobrani pasji iztrebki povzročajo slabo voljo med občani ter kazijo videz okolja, Komunala Izola strmi k temu, da bi se osveščevalni dogodki, kot je bil današnji, odvijali tudi v prihodnje.

Izvirne table kot spodbuda k pobiranju pasjih iztrebkov

Komunala Izola skrbi za urejenost in čistočo treh pasjih parkov in pasje plaže. Štirideset (40) namenskih košev za odlaganje pasjih iztrebkov, ki so postavljeni po mestu in podeželju redno opremlja z vrečkami za pasje iztrebke. Podjetje se pri tem, v sodelovanju z Občino Izola, osredotoča predvsem na dvig osveščenosti oziroma zavedanja o pomembnosti in ustreznosti pobiranja pasjih iztrebkov. V ta namen so učenci izolskih osnovnih šol v sklopu nagradnega natečaja izdelali obvestilne table, ki bodo v parkih in na zelenicah občine Izola lastnike psov pozivale k pobiranju iztrebkov za svojimi štirinožnimi prijatelji.

Danes se je v pasjem parku Livade odvil zaključni dogodek nagradnega natečaja akcije Psički za čisto Izolo. Na dogodku sta direktor Komunale Izola Denis Bele in župan Občine Izola Danilo Markočič izpostavila pomembnost čistoče mesta in se prisotnim zahvalila za dosedanje spoštovanje slednjega. "Z nevšečnostmi, ki jih povzročajo nepobrani pasji iztrebki, se zaposleni Komunale Izola na terenu soočajo vsakodnevno, tudi zato je pomembno, da se lastniki naših štirinožnih prijateljev zavedajo pomena ustreznega odnosa do pobiranja pasjih iztrebkov in temu je namenjena osveščevalna akcija in dogodek, kot je današnji," je med drugim dejal direktor Komunale Izola.

Župan Danilo Markočič pa je izpostavil, da večina lastnikov psov upošteva občinski Odlok o javnem redu in miru. Ta med drugim določa, da lastniki s seboj nosijo vrečke za pasje iztrebke ter plastenko z vodo in tako skrbijo za urejenost mesta. "Pomembno je, da se tega vprašanja zavedamo vsi, zato moramo z vzgojo o odgovornem ravnanju lastnikov psov začeti že pri najmlajših," je zaključil župan.

Njune besede je potrdil tudi inšpektor Medobčinske uprave Istra, ki je predstavil občinski Odlok o javnem redu in miru ter s slednjim določene obveznosti lastnikov in vodnikov živali.

Pasji CUP kotiček v zadovoljstvo naših štirinožnih prijateljev

Po razglasitvi zmagovalne šole nagradnega natečaja sta direktor Komunale Izola in župan šolam podelila nagrade ter na zelenico postavila prvo tablico z jasnim pozivom k pobiranju pasjih iztrebkov. Ostale table bodo postavljene še v druge izolske parke in na zelenice.

Za popestritev programa sta poskrbeli Petra Šarkanj in Suzana Ivanovič iz Zavoda Pasja točka s svojima psičkama ter Tanja Gril, državna prvakinja v agilityju, s svojimi psičkami.

Sledila je otvoritev Pasjega CUP kotička oziroma prvega agility poligona, katerega izdelava sloni na usmeritvi ponovne uporabe in je v celoti narejenega iz odsluženih predmetov. Poligon, ki je sestavljen iz obroča za preskok, palic za slalom ter pnevmatik, ki služijo kot predor, sta s prerezom traku otvorila direktor Komunale Izola in župan Izole. Nova pasja igrala so psičke, ki so popestrile današnji dogodek, z največjim veseljem takoj preizkusile.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  05 .05. 2022 ob  18: 30
-8
Zival je cutece bitje in noben se je nima pravice lastit al eksperimentirat recimo da mu odrezes jajca.
To pa ne velja za pse,macke,papagaje in ostale hisne ljubljencke