IZOLA BO DOBILA "DNEVNO SOBO MESTA": Preuredili bodo eno najpomembnejših stavb v strogem centru

Izola

V Izoli se bodo lotili preureditve nekdanje občinske palače. Tamkajšnja upravna enota je namreč izdala gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo in spremembo namembnosti objekta na Verdijevi ulici 1. Eden najpomembnejših spomenikov v strogem centru Izole se bo tako spremenil v "dnevno sobo mesta".

Nekdanja izolska občinska palača je tako v simbolnem kot prostorskem smislu eden izmed najpomembnejših spomenikov v starem mestnem jedru, so prepričani na Občini Izola, kjer menijo, da lahko zato oživitev njene rabe bistveno pripomore k programski oživitvi mestnega jedra.

Vizija ureditve palače, ki bo tako poleg nove podobe dobila tudi novo funkcijo, vključuje osrednji večnamenski prostor, ki bo odprt za obiskovalce. Zajemal bo mestno enoteko in oleoteko ter prostor za druge istrske izdelke in pridelke ter razstavno in prireditveno dvorano. Del objekta bosta tudi informacijska točka in muzejska prodajalna z visokokakovostnimi spominki, ki bo hkrati tudi recepcija palače.

Nadstropje bo namenjeno javnim dogodkom svečane in protokolarne narave. V palači bo tako stalna razstava razvoja historičnega mestnega jedra in stavbnega razvoja kompleksa objekta z nekdanjo župnijsko cerkvijo Marije Alietske. S pomočjo digitalizacije ter sodobne interaktivne razstave bo v njej prikazan tudi stari mestni statut. "Palača bo torej zasnovana kot dnevna soba mesta in kot vstopna točka za spoznavanje mesta za obiskovalce," pravijo na občini.

Projekt obnove in vsebinske oživitve objekta je občina potrdila tudi v sklopu priprave Lokalnega programa za kulturo Občine Izola 2021−2025, še piše na občinski spletni strani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  05 .09. 2022 ob  19: 16
... citiram: "preuredili bomo eno najpomembnejših stavb v izoli" ...
... nesposobneži občinski, poglejte si sliko, ki ste jo objavili v članku -pred najpomembnejšo stavbo v izoli je parkirišče in za vas je to normalno ...
... oseba, ki na občini pokriva prometni "režim" v starem mestnem jedru je nesposobna in bi jo morali prerazporediti na drugo delovno mesto ...
... ne vem no, vsaj pred to čudovito, občudovanja vredno stavbo umaknite vozila, če že nočete isprazniti celega mandrača ...
Kolibri123 |  03 .09. 2022 ob  22: 02
Zdaj pa še Koper eno tako dnevno sobo... stavba Luške kapetanije bi bila ravno prav za tak namen.