IZOGNITE SE NAPADU PSA: Česa ne smete storiti in kako se lahko branite?

Trendi

Napadi psov se dogajajo vsak dan. K sreči večina incidentov mine brez poškodb. Ker pes čuti, da se ga bojite, je dobro, da v teh trenutkih ne paničarite. Vsak pes je kosmat za ušesi in nikoli ne veš, kaj bo storil, zato je dobro poznati govorico psov, to je govorico telesa in obrazne mimike ter glasovne znake. Da preprečite, da vas agresiven pes napade, storite sledeče.

Pes lahko napade v urbanem okolju, kjer vam običajno kdo lahko priskoči na pomoč, lahko pa se napad zgodi v gozdu ali na samotni poti, kjer ste sami. Nevarnega psa lahko od napada odvrnete že z odločnim glasom

Treba se je zavedati, da večina psov ni nevarnih in so zgolj radovedni, igrivi ali varujejo svoje ozemlje. Če se vam pes približuje z nizko sklonjeno ali pa visoko dvignjeno glavo, je velika verjetnost, da vas ne bo napadel. Če poskakuje okoli vas, vas preverja, če počasi teče proti vam, išče zgolj stik.

Če je napadalno razpoložen, je njegova drža toga, dlaka na hrbtu (grba) pa stoji pokonci. Tudi rep je pokončen oziroma zravnan in tog, ravno tako ušesa. Pogled je bolščeč in osredotočen. V opozorilo kaže zobe, ustnice pa ima raztegnjene. Če pes laja, še ne pomeni, da je agresiven. Lajanje v visokem tonu kaže na veselje in navdušenje, v nizkem tonu pa nakazuje agresijo in gre lahko za grožnjo.

Čeprav je v situacijah, ko nas je strah, težko ohraniti mirne živce, pa je tudi v primeru, da se pes do vas vede agresivno, laja ali renči na vas, to ključno, piše Cesar's Way. Ne paničarite, saj živali zaznajo strah in nevaren pes bo to razumel kot znak vaše šibkosti, prav tako če boste začeli kričati, mahati z rokami ali teči. S tem boste samo izvabili napad. Če ne boste umirjeni, se bo psu morda zdelo, da mu grozite, kar je slabo. Ne skušajte mu zbežati, saj lahko to v njem zbudi lovski nagon in vas poškoduje. Morda se je želel zgolj igrati, vi pa ste igro zamenjali za napad. Treba se je zavedati, da psu ne boste mogli ubežati. Le stežka, tudi če ste na kolesu.

Če na agresivnega psa naletite med tekom, upočasnite korak in začnite hoditi v drugo smer, z enim kotičkom očesa pa še vedno opazujte psa. Če ste med pogumnejšimi, se ustavite in stojte na mestu, položite roke ob telo, prste stisnite v pesti, da jih zaščitite in vztrajajte v svojem položaju. Pes bo skoraj zagotovo izgubil interes in odšel stran. Kosmati štirinožci namreč težko dlje časa ohranjajo pozornost.

Pogosto jih bo po nekaj časa lajanja in renčanja napadalnost minila in se bodo obrnili ter odšli. Če se pes še naprej vede agresivno, se mu zoperstavite in ukažite, naj odide proč – izogibajte se očesnemu kontaktu. To storite odločno in glasno, a ne kričite. Najbolj učinkoviti ukazi so 'ne', 'pojdi domov', 'proč', 'bejži' ipd., ki jih izgovorite razločno in z enakomernim glasom. Pes se bo prestrašil in odšel.

Kadar se pes do vas obnaša agresivno, ga, kot omenjeno, ne glejte naravnost v oči, saj bo to psa še bolj razdražilo. To gesto živali namreč smatrajo kot grožnjo, in sicer da ga mislite napasti in obrambno posledično napadejo sami. Zavzemite nenapadalen položaj. Opazujte psa, a ga ne glejte naravnost v oči. S tem mu boste sporočili, da mu ne predstavljate grožnje in da mu nočete hudega, zato je velika verjetnost, da bo izgubil zanimanje za vas. Če se obrnete stran, v pasjem jeziku to pomeni, da niste videti nevarni. Zato stojte bočno in ga opazujte le s kotičkom očesa.

Agresivnega psa se lahko znebite tudi tako, da mu vržete kakršen koli predmet, ki ga imate pri sebi, ki ga pes lahko grize (npr. plastenko vode, v skrajnem primeru tudi čevelj, jakno, majico ipd.). S tem lahko na kratko odvrnete pozornost od sebe in se medtem ko bo zaposlen z njim, umaknete na varno. Z izjemo psov, ki so izurjeni za napad na ljudi, bo pes vsako stvar, ki jo imate v roki, videl kot sestavni del vašega telesa.

Če pes postaja vse bolj napadalen, zgrabite nekaj, s čimer se boste ubranili. Lahko je to palica, lahko pa ga tudi brcate z nogo. Če vas napade in ugrizne, mu morate vrniti udarce in uporabiti težo svojega telesa. Pritisnite ga ob tla in za udarce uporabite komolce in kolena. Pazite, da vas ne ugrizne v obraz. S težo telesa ga stisnite ob tla, pritisnite na hrbet, stisnite za zadnji del vratu oz. ukleščite pod pazduho in v tem položaju vztrajajte toliko časa, dokler ne dobite pomoči.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  02 .10. 2022 ob  15: 05
-3
Das mu roko v gobec, ga zgrabis za rep in obrnes kot nogavico!