IZMENJAVA RABLJENIH PREDMETOV SE IZ IZOLE ŠIRI ŠE V PIRAN: "CUP ni samo prostor, so tudi ljudje z moralnimi vrednotami"

Izola

Ob skorajšnjem zaključku projekta Uporabni odpadki so danes predstavili rezultate vzpostavitve izmenjevalnice rabljenih predmetov v Izoli, kjer so v poldrugem letu zabeležili več kot 6600 obiskovalcev in skoraj 23.000 izmenjanih predmetov. Kot so napovedali, bodo dobro prakso prenesli tudi v piransko občino, kjer bo nastal podoben center.

Metka Šori in Denis Bele

Tako imenovani center uporabnih predmetov (CUP) je leta 2018 v središču Izole vzpostavila Komunala Izola v sklopu projekta Uporabni odpadki Lokalne akcije skupine (LAS) Istre, ki sta ga sofinancirala ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropski sklad za regionalni razvoj.

Kot je na današnji spletni novinarski konferenci poudaril direktor izolske komunale Denis Bele, je zgodovina ponovne uporabe predmetov v Izoli že dolga, pri čemer si že leta prizadevajo tudi povečati delež ločeno zbranih odpadkov. S postavitvijo CUP so želeli koncept ponovne uporabe približati ljudem, danes pa je to po njegovih besedah zgodba o uspehu.  

Vrednost celotnega projekta, ki se bo iztekel v juniju, je nekaj več kot 220.000 evrov, pa je navedla vodja CUP Metka Šori. Posebnost centra je bil tudi prostor, uporabili so namreč dokaj zapuščen poslovni prostor, kjer je bila nekoč pekarna. V njem pa so rabljena oprema in pohištvo. "S tem smo prostoru povrnili življenje in svežino," je dejala. Sicer pa so v poldrugem letu dejanskega delovanja zaradi omejitev v zvezi z epidemijo imeli več kot 6600 obiskovalcev, izmenjanih je bilo skoraj 23.000 predmetov, kar 80 odstotkov predmetov pa je dobilo nove lastnike.

Projektu so se pridružili tudi v Okolju Piran, kjer so po besedah Sandre Loboda dali velik poudarek na svetovanju občanom in izobraževanju zaposlenih v javnih ustanovah. Sicer pa se bo dobra praksa iz Izole kmalu prenesla tudi v piransko občino. Kot je dodala Loboda, so namreč tik pred odprtjem centra uporabnih predmetov na njihovem zbirnem centru v Dragonji.

Projektu so se pridružili tudi zasebni partnerji. Tako je podjetje Laky sortiranje, ki se ukvarja z recikliranjem tekstila, nabavilo zabojnike za odpadna oblačila, ki premorejo varnostni sistem za preprečitev poškodb. Prav tako so postavili zabojnike na nove lokacije in jih s tem približali občanom, je povedal lastnik podjetja Elvis Lakoseljac.

S turistično agencijo IstraTerra pa so v okviru projekta razvili nov turistični produkt. Popravili in elektrificirali so namreč rabljena kolesa, s katerimi bodo turisti lahko raziskovali istrsko podeželje.

View this post on Instagram

A post shared by CUP Izola (@cup_izola)

Kot je pojasnila Metka Šori, so v centru uporabnih predmetov vzpostavili princip, s katerim izdelke vrednotijo na podlagi kakovosti, čistosti in pripravljenosti na ponovno uporabo. "Lepše nam prinesejo, lepše lahko odnesejo. Tako smo uvedli sistem kupončkov, ki ga sicer spreminjamo v digitalno obliko," je še dodala. 

Besedo pa so dobili tudi zvesti uporabniki centra. Srčno so pohvalili zaposlene v centru, ki so jim vedno pripravljeni prisluhniti in pomagati. Med uporabniki so se stkale tudi prijateljske vezi, izpostavili pa so, da je CUP postal tudi prostor oziroma stičišče enako mislečih ljudi.

Kot je dejala Nika Cuban, ki je v centru delala kot študentka, je ravno tam "spoznala in se začela družiti s sebi podobnimi. CUP ni samo prostor, so tudi ljudje z moralnimi vrednotami in to je tisto, zaradi česar je živ". 

Mreža izmenjav pa se je po besedah Šorijeve širila še naprej. Tako je izpostavila zgodbo Osnovne šole Vojke Šmuc v Kortah, kjer je izmenjevalnica zaživela tudi med učenci, svoj kotiček pa ima tudi izolsko Društvo prijateljev mladine. Projekt pa so prevzeli tudi drugod, v Solkanu je namreč zaživel center Muca CUPatarica, kjer se posvečajo tudi predelavi uporabljenega tekstila. 

Kot je zaključil direktor Komunale Izola Denis Bele, "CUP ni samo izmenjevalnica predmetov, ampak ima bistveno bolj plemenito poslanstvo: informirati ljudi z dobrimi praksami in nasveti, zelo pomembno pa je tudi izobraževanje. Mislim, da smo vzpostavili lep zgled, ki marsikoga vleče k drugačnemu načinu razmišljanja. CUP v mestu ostaja in se razvija. Verjamem, da bomo v prihodnje priča še marsikateri prijetni zgodbi"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  27 .05. 2021 ob  17: 22
-1
Ma kaj ki se najdejo delavci iz komunale ki poberejo najboljse stvari zase hahaha