IZKORISTILI BODO DEGRADIRANE POVRŠINE: Ob primorski avtocesti in hitri cesti bodo postavili sončne elektrarne

Slovenija

Družba Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) in Družba za avtoceste RS (Dars) sta včeraj podpisali dogovor o postavitvi sončnih elektrarn ob primorski avtocesti in vipavski hitri cesti. Izkoristili bodo degradirane površine, kot so nekdanja odlagališča gradbenih odpadkov in različni izkopi, predvsem v okolici Dekanov, Razdrtega, Vipave in Vrtojbe.

Lokacije, ki so razdeljene na različne odseke, omogočajo izgradnjo za približno 20 megavatov sončnih elektrarn. "Govorimo o investiciji, v katero bo družba Soške elektrarne vložila od 20 do 25 milijonov evrov," je na včerajšnji novinarski konferenci ob podpisu pogodbe povedal generalni direktor SENG Mitja Gorjan. Kot je dodal, bodo te degradirane površine tako dobile nekakšno vrednost.

K hitrejšemu umeščanju teh sončnih elektrarn v prostor bo precej pripomogel nedavno sprejeti zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Zakon se nanaša na površine, ki so bile prej z državnimi prostorskimi načrti urejene za druge namene. Kot je dejal Gorjan, je pomembno, da te možnosti izkoristijo. Prepričan je, da bo nova zakonodaja postopke skrajšala za nekaj let.

Vsekakor bodo pri umeščanju v prostor po njegovih besedah iskali tudi soglasje lokalnih skupnosti. "Govorimo o območjih, za katere so bili že izdelani državni prostorski načrti, torej so bile že izvedene vse presoje vplivov na okolje. Znotraj tega okvira prostorskih načrtovalcev s posebnim elaboratom, ki ga predpisuje sam zakon, bomo znova preverili te okvire in dali projekt v javno obravnavo," je napovedal.

V imenu Darsa je dogovor o izgradnji sončnih elektrarn podpisal član uprave Andrej Ribič, ki je v nagovoru poudaril, da si tudi Dars prizadeva za izrabo zelenih virov energije. Z izgradnjo manjših sončnih elektrarn na njihovih stavbah se bodo trudili, da bi v prihodnosti pri elektriki postali samozadostni, je dejal.

Tovrstne projekte je pozdravil tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Kot je povedal, je denarja zanje dovolj, treba ga bo le znati izkoristiti. Gorjan je dodal, da imajo dovolj tudi lastnih sredstev, zagotovo pa bodo iskali morebitna dodatna.

Družba SENG namerava sončno elektrarno postaviti tudi na Kanalskem Vrhu. V sklopu gradnje Črpalne hidroelektrarne Avče je pred več kot desetletjem tam uredila akumulacijsko jezero, zdaj pa namerava na površine v okolici jezera, ki so v lasti podjetja, namestiti fotovoltaične panele skupne moči deset megavatov.

Kot je dejal Gorjan, se dogovarjajo tudi o gradnji še ene črpalne hidroelektrarne Plužna na Bovškem, ki bi bila primerna tudi za potrebe zasneževanja smučišča na Kaninu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  20 .07. 2023 ob  14: 51
-1
Čudovito novo pokarjino bomo dobili.....panelizacija prostora je naša nova realnost......ob tem bodo investitorji služili z državnimi subvencijami, medtem ko nam vsiljujejo novo (nepreverjeno) tehnologijo na rovaš dosedanje, preizkušene in zanesljive!

Skratka, dobro nas nategujejo! Z zakonsko podlago.....
Pesceserra |  20 .07. 2023 ob  13: 07
14
POZOR davkoplačevalci primite se za denarnice.