IZKLJUČILI SO JIH IZ ZLATEGA BOBNA: V Portorož ne bo ne Rusov ne Belorusov

Svet

Mednarodni kreativni festival Zlati boben, ki ga vsako leto oktobra v Portorožu pripravlja Slovenska oglaševalska zbornica, bo letos brez ruskih in beloruskih gostov. Rusi in Belorusi so s takojšnjo veljavo letos izključeni tako iz oddaje prijav na tekmovalni del festivala kot tudi iz članstva v žirijah, so sporočili organizatorji.

Odločitev uprave Slovenske oglaševalske zbornice in vodstva Zlatega bobna temelji na neupravičeni in nezakoniti invaziji Rusije na Ukrajino, hudih kršitvah mednarodnega prava in podpori Belorusije pri teh dejanjih, so zapisali v sporočilu za javnost.

Izvršna direktorica zbornice in predsednica festivala Mojca Briščik je povedala, da odločitev ni bila preprosta, saj je veliko ruskih in beloruskih agencij, ki javno obsojajo invazijo na Ukrajino in si želijo miru. "A po drugi strani nikakor ne smemo prezreti trpljenja, ki ga je Rusija prizadejala Ukrajini in ukrajinskemu narodu," je dodala.

"Obsojamo rusko invazijo na Ukrajino. Zavzemamo se za mir, demokracijo in enakost ter obsojamo kakršna koli dejanja agresije," pa je dodal predsednik Slovenske oglaševalske zbornice Urban Korenjak. Pojasnil je, da odločitev temelji na prepričanju, da je treba človekove pravice vedno spoštovati.

Zlati boben je eden največjih mednarodnih festivalov kreativnosti v Evropi, ki ga vsako leto obišče več kot tisoč ustvarjalcev iz približno 40 držav. Leta 2020 je zaradi epidemije covida-19 odpadel, letos pripravljajo njegovo 28. izvedbo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  17 .03. 2022 ob  14: 37
... in kaj imajo osebe, ki ste jih "izključili iz prireditve " z vojno v ukrajini ...
... sami sebi delamo "škodo", ki ne bo majhna, če se vojna konča danes ...
Istriano |  17 .03. 2022 ob  12: 25
Izključevanje v kulturi in športu. Kako ste lahko ponosni na taka dejanja.