IZJEMNI ANŽE LANIŠEK S TRETJO ZMAGO: Na stopničkah tudi Štuhčeva in prvič deskarka Gloria Kotnik (FOTO)

Slovenija

Najboljši slovenski smučarski skakalec to zimo Anže Lanišek je na generalki pred novoletno turnejo v Engelbergu slavil še tretjo zmago v sezoni svetovnega pokala. Lanišek (320,3 točke), ki je bil po prvi seriji pod goro Titlis drugi, je po izjemnem finalnem skoku premagal tudi vodilnega skakalca v sezoni, Poljaka Dawida Kubackega (317). Ilka Štuhec, dvakratna svetovna prvakinja v smuku, je danes znova dokazala, da ima pri 32 letih še veliko rezerve in lahko znova poseže po najvišjih mestih. Z drugim mestom na smuku v St. Moritzu je osvojila prve stopničke v svetovnem pokalu alpskih smučark po skoraj štirih letih. Deskarka Gloria Kotnik je na tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu v italijanski Cortini d'Ampezzo zmagala in se s tem prvič v karieri povzpela na stopničke v svetovnem pokalu.

Potem ko je Lanišek po polovici tekme za pol točke zaostajal za Kubackim, mu Poljak po odličnem finalnem skoku (142 metrov), za katerega je od sodnikov prejel tudi prvi dvajsetici sezone med celotno karavano, ni mogel parirati. Dvaintridesetletni Poljak je pristal pri dva metra krajši daljavi in na koncu za Slovencem zaostal za 3,3 točke.

"Spet je bila super tekma. Na treningu mi morda ni šlo tako, kot sem najbolj želel, a sem zelo vesel, da sem stopnjeval skoke do tekme. Super hvaležen sem za vso podporo. Bil je res lep dan," je po novi zmagi povedal Lanišek.

Šestindvajsetletni Domžalčan se je z zmago pred polnimi tribunami razveselil 18. posamičnih stopničk svetovnega pokala; ob zdaj štirih zmagah ima še deset drugih ter štiri tretja mesta. Obenem je z današnjim slavjem v Engelbergu osvojil skupno 87. zmago za Slovenijo, zadnje tri uspehe je v skupni zbir prispeval on.

Do točk so danes prišli vsi slovenski skakalci. Timi Zajc (286,8) je v finalu napredoval na deveto mesto, Žiga Jelar (278,9) je bil 12., Domen Prevc (274,8) 16., Lovro Kos (273,1) 19., Peter Prevc (258,3) pa 26. Zajc (106) je po sedmih tekmah svetovnega pokala na 19. mestu, Peter Prevc (88) je 22., Žiga Jelar (55) 27., Lovro Kos (53) 29., Domen Prevc (38) pa 31.

Današnji tekmi bo v nedeljo na istem prizorišču prav tako ob 16. uri sledila še ena, obe pa skakalcem služita kot zadnja generalka pred tradicionalno novoletno turnejo štirih skakalnic.

Štuhčeva danes ni bila najbolj zadovoljna s svojo vožnjo, zato je bila nekoliko presenečena z razpletom. "Ob dveh napakah na progi se mi je danes večkrat zdelo malo mejno. To je odraz samozavesti in zaupanja, tudi v opremo, in vsega tega, kar smo delali letos na treningih. Ne glede na to, kar se zgodi, me ne zmoti, napadam dalje in nesem s sabo hitrost."

Zgolj 24 ur po tem, ko si je zlomila roko in so jo s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Milanu na operacijo, je bila Italijanka Sofia Goggia spet na znanem mestu: na vrhu stopničk svetovnega pokala v smuku. Goggia se je po progi spustila s ploščico in devetimi vijaki, vstavljenimi v otečeno levo roko, ki si jo je v petek med tekmo, ko je nerodno zajela vratca, zlomila na dveh mestih, imela pa je tudi improvizirane luknje, vrezane v rokavico. Tretja je bila Nemka Kiro Weidle, ki je bila za tretje mesto devet stotink sekunde počasnejša od slovenske smučarke.

Hitrostni konec tedna v St. Moritzu se bo sklenil v nedeljo s superveleslalomom.

Kotnikova je v kvalifikacijah imela peti dosežek, potem pa po vrsti zanesljivo premagovala tekmice na nočnih finalnih preizkušnjah. V velikem finalu je ugnala še Nemko Ramono Hofmeister.

Doslej je imela v svetovnem pokalu štiri uvrstitve na četrto mesto. Njen največji uspeh v karieri pa je bronasta veleslalomska medalja na olimpijskih igrah februarja v Pekingu.

Slovenski večer v Cortini je dopolnil še Žan Košir, ki se je v moški konkurenci prebil v mali finale, kjer pa je moral priznati premoč Italijanu Aaronu Marchu in končal na četrtem mestu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija