IZJEMEN USPEH UP: V New Yorku prejela dva certifikata, enega za uvrstitev med najboljših 25 univerz na svetu

Koper

8. junija, v nočnih urah, je na slavnostni prireditvi razglasitve letošnjih rezultatov QS lestvice univerz (QR World University Rankings 2023), ki je potekala v New Yorku, Univerza na Primorskem prevzela dva certifikata. Certifikat, ki ga prejema kot nova univerza na lestvici in pa certifikat za uvrstitev med najboljših 25 na svetu v kategoriji "QS Recognition of Employability".

QS World University Ranking predstavlja najobsežnejšo tovrstno lestvico, izpostavlja najboljše svetovne ustanove z namenom omogočanja vsem motiviranim posameznikom izpolnitev potenciala prek izobraževalnih dosežkov, mednarodne mobilnosti in razvoja kariere. Za uvrstitev na lestvico morajo biti izpolnjeni izbrani pogoji.

Univerza na Primorskem je bila prvič med analiziranimi ustanovami in je edina novo uvrščena iz Slovenije. Pregledali so 2.462 ustanov, od tega se jih je uvrstilo na lestvico 1.422, prvič uvrščenih je 124med njimi so izpostavili osem zmagovalcev in ena od teh je tudi Univerza na Primorskem. Univerza na Primorskem je med 1001-1200, in sicer med TOP 71 %.

Univerza na Primorskem si je v Srednjeročni razvojni strategiji sicer zadala cilj uvrstitve na lestvico Times Higher Education (THE), kar je dosegla februarja letos z uvrstitvijo na lestvico najboljših univerz, mlajših od 50 let, cilj pa je sedaj še višje mesto v kategoriji. Uvrstitev na QS lestvico univerz pa je enak ali večji uspeh, posebno zaradi izjemno visoke uvrstitve na eni od kategorij. Uspehi na lestvicah kažejo, da so razvojne usmeritve Univerze na Primorskem pravilne in ustrezno prepoznane v mednarodnem prostoru